NSA’in takip skandalı, ‘sanal güvenlik’ şirketlerine yaradı
Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in verdiği bir mülakatta kullanıcı bilgilerinin Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ile paylaşıldığını açıklaması NSA’e bilgi transferi yapan bir çok şirketi zor durumda bırakırken bazı şirketlerin de işine yaradı.
İzleme skandalı iddiaları neticesinde sermayelerinin birçoğunu kullanıcı bilgileri satmakla elde eden şirketlerin zararı milyar dolarlara ulaştı. Bununla birlikte kullanıcıların bilgilerini saklama ve koruma sözü veren SpiderOak ve Disconnect gibi şirketler içinse ibre tersine döndü.
2007 yılında kurulan ve internet üzerinde bilgi depolama ve paylaşım hizmeti veren SpiderOak şirketi, kullanıcı bilgilerini korumak ve bu bilgilerin NSA’e aktarılmasını önlemek için akıllıca bir yöntem buldu. Birçok firma gibi kullanıcı bilgilerini kodlayarak bünyesinde barındıran SpiderOak, kodların kırılmaması için de ayrıca şifreler geliştirdi. Şirketi farklı kılansa, bir çok şirketin aksine, kodların kırılmaması için şifre oluşturma işlemine kesinlikle dahil olmaması. Şirket, kullanıcılarının oluşturduğu şifreleri görme yetkisine sahip değil. Böylece şifreler kırılamıyor ve bilgiler başka birimlere aktarılamıyor. Şirketin CEO’su Ethan Oberman ‘Zero Knowledge Privacy’ (Sıfır Bilgi Politikası) olarak adlandırdığı uygulama sayesinde devlet yetkilileri bile gelse kullanıcılarının bilgilerini veremediklerini ifade etti. Bir milyon kullanıcı sayısına ulaşan şirkete ilgi günden güne artmakta.
Disconnet de SpiderOak gibi popüleritesi artmakta olan uygulamalardan biri. NSA’in Facebook açıklamasından sonra uygulamanın indirilmesinde büyük artış olmuş. Palo Alto’da bulunan şirket internet tarayıcıları için uzantı uygulaması geliştirmiş. Bu sayede firma, sayısı 2 bin 500’e ulaşan çözümleme firmalarının reklam ağlarını ve gizlice izleme çerezleri bırakarak kullanıcı bilgilerine ulaşan tüm üçüncü şahısları engelleyebiliyor. Uygulama ayrıca kafeler gibi herkese açık kablosuz internet bağlantılarında da kullanıcıların bilgilerini korumayı sağlıyor. Firmanın kurucularından, Google’da daha önce mühendislik yapan ve kullanıcı bilgilerinin toplandı ve kullanıldığını gören Brian Kennish, amacının insanların online verilerini korumalarına yardımcı olmak olduğunu ifade etti. Bünyesinde 12 kişi çalıştıran firmanın haftalık 1.5 milyon aktif kullanıcısı var.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment