NSA, Obama’dan Kongre’ye herkesi kandırmış
Washington Post gazetesinde önceki gün yayınlanan yeni belgelere göre NSA, Beyaz Saray’dan Kongre’ye, Adalet Bakanlığı’ndan kendisine yetki veren mahkemeye kadar hemen hemen sorumlu olduğu tüm üst kurumları yanılttığı ortaya çıktı.
NSA’in 2008 yılında Kongre tarafından görev yetki alanının genişletilmesine rağmen yetkilerini aşarak her yıl binlerce özel yaşam hakkını ihlal eden uygulamaya imza attığı anlaşıldı.
Belegeye göre, NSA’in özel yaşamı ihlal hakkı bulunmuyor ancak 2008 den bu zamana kadar kurumun her yıl 2 bin 700’den fazla kez yasaları ihlal ettiği belgelendi. Kuruma 2008’de tanınan izleme yapma yetkisi hem yasalar hem de başkan kararnameleriyle kısıtlanıyor. Ancak NSA’in buna rağmen kesin çizgilerle belirlenmiş olan görev yetki alanlarını aşarak kişilerin özel yazışmalarını, konuşmalarını dinlediği saptandı.
Amerikan basınında geniş yankı uyandıran gelişmeye insan hakları örgütleri de tepki gösterdi. Başkan Obama’dan ise konuya ilişkin bir açıklama henüz gelmedi.
NSA, Kongre’yi dahi yanıltmış
Washinton Post gazetesi son yayınladığı skandal belgeleri yine CIA eski çalışanı Edward Snowden temin etmiş. Belgelerde NSA’in hazırladığı raporla Kongre’yi dahi yanılttığı anlaşılıyor. Aynı haberde NSA’in, Kongre’ye verdiği ve kurumun yaptığı faaliyetlerinin aktarıldığı raporda aşmış olduğu görev yetki alanlarını yazmadığı görüldü. Yine NSA, gizli mahkemenin verdiği yetkiler ile faaliyet gösterirken kişilerin özel yaşamlarını ihlal etmesini bu kuruma da rapor etmediği görüldü.
Washington Post’a konuşan bir Ulusal Güvenlik Dairesi yetkilisi, “Karmaşık bir ortamda, birden fazla mekanizma tarafından denetlenen bir kurumda çalıştıklarını, zaman zaman çizgiyi aşmak durumunda kaldıklarını” söyledi.
NSA bile bile tüm üst makamlarını kandırmış
Yayınlanan belgelerde NSA’in personeline Kongre’ye olduğu gibi Adalet Bakanlığı’na sunduğu istihbarat raporunda bazı bölümler silme onların yerine ise formalite bilgilerle geçirtirme emri verdiği dikkat çekti.
NSA, raporları doğru yazmamakla kalmamış, yaptığı hatalı izleme, kayıt ve dinlemeleri de raporlarında belirtmemiş. Öyle ki, Mısır’ın ülke kodu ile benzerlik göstermesi Washington’daki bazı telefon hatlarının NSA’nin yanlışlıkla dinleme ağına girdği haberde belirtilirken kurum bunları raporuna yazmadığı belirtildi. Mısır’ın ülke kodu uluslar arası arenada 20, Washington da bazı telefonların ise 202 ile başlıyor. NSA, bilgisayar hatası olarak göstermeye çalıştığı bu sözde hatasını kurumu denetleyen uzmanlardan dahi sakladığı görüldü.
NSA kendisine yurt dışında izleme ve dinleme yetkisi veren Dış İstihbarat İzleme Mahkemesi’ne de yasalara aykırı yaptığı takip yöntemlerinden haberdar etmediği kaydedildi.
Her yıl ortalama 2 bin 776 görev sınırlarını aşan kurumun bugüne kadar kaç Amerikalıyı dinlediği ve bunları depolayarak dağıttığı ise bilinmiyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment