NSA Direktörü: Telekulak sayesinde 50’den fazla saldırı önlendi

NSA Direktörü: Telekulak sayesinde 50’den fazla saldırı önlendi

Amerika ve dünya gündeminin bir numaralı skandalı haline gelen Pentagon’a bağlı Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) telefon dinleme ve internetten takipleri sayesinde 50’den fazla muhtemel terörist saldırısının engellendiği ileri sürüldü.

Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın (CIA) teknik elamanı olarak çalışan Edward Snowden’in basına sızdırdığı NSA’nin milyonlarca insanın yurt içinde ve dışında telefonlarını dinleyip internetten takip ettiği programı açıklamasının ardından Amerika’da konuyla ilgili tartışmalar sürüyor. NSA Direktörü General Keith Alexander, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi’ne verdiği ifade de, Prizma (PRISM) adlı program sayesinde yurt içi ve dışında muhtemel 50’den fazla terörist saldırının önlenmesine yardımcı olduğunu savundu.

General Alexander’ın takip programı sayesinde New York Borsası, New York metro ulaşım ağına yönelik saldırı planlarının Prizma sayesinde ortaya çıkarılıp engellendiğini kaydetti.

Skandalın ortaya çıkmasından bu zamana kadar ikinci defa Kongre’de ifade veren General Alexander, “Son yıllarda bu programlar, diğer istihbarat ile birlikte dünya genelinde terörist tehditlere karşı ABD ve müttefikleri korudular; 11 Eylül’den bu yana 50’den fazla potansiyel terörist saldırı buna dahildir” dedi.

General’in ifadelerine göre önlenen saldırlardan on tanesi ABD için tasarlanmış.

Snowden hala Hong Kong’da

 

NSA’nın dinleme ve takip programını basına sızdırmadan önce Hong Kong’a kaçan 29 yaşındaki Snowden, hala Hong Kong’da olduğu belirtiliyor. Snowden, NSA kurumunun dinleme ve takip programları dışında Çin başta olmak üzere başka ülkelerin bilgisayar sistemlerine siber saldırı yaptığını da bir Çin gazetesine verdiği mülakatta dile getirmişti. Aynı mülakatta Snowden, NSA’nın küresel olarak 61 bin dinleme operasyonu düzenlediğini de savundu.

Prizma adlı gizli dosyayı 4 yıl süresince elde edebildiğini aktaran Snowden, NSA’nın gizli bir mahkeme kararıyla Amerika’nın en büyük GSM operatörlerinden olan Verizon adlı şirketin bütün abonelerinin elektronik bilgilerini ve yapılan yurt içi ve uluslararası konuşmaların hepsinin kayıtlarını bu kuruma iletmesi kararı aldırdığını da söylemişti.

Prizma programının, internet üzerinden gönderilen tüm postalara, yapılan sohbetlere, internet telefonu aracılığıyla yapılan görüşmelere, görüşmeyi yapan kişilerin isimlerine, bulundukları yere ve diğer ayrıntılara ulaşım imkanı da verdiği belirtiliyor. Programda adı geçen internet şirketleri arasında Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube ve Apple bulunuyor.

Snowden haberi sızdırma gerekçesini “Bu tür şeylerin yaşandığı bir toplumda yaşamak istemiyorum. Yaptığım ve söylediğim her şeyin kayıt altına alındığı bir dünyada yaşamak istemiyorum” sözleriyle açıkladı.

Google konuşma yasağına karşı geldi

Google, Obama hükümetinin kendi internet gözetim programı hakkında konuşma yasağı getirmesine dün karşı çıkarak, anayasal ifade özgürlüğü hakkının engellendiğini söyledi.  

Firma, ABD Dış İstihbarat Gözetleme Mahkemesi’nden, hükümetin ulusal güvenlik adına müşterileri hakkındaki veri istek sayısını yayınlamak için izin talep etti. Microsoft, Facebook, Apple ve Yahoo gibi teknoloji firmaları aldıkları gözetim istekleri sayısı hakkında sınırlı da olsa bilgi yayımladılar. İstihbarat ile ilgili isteklerin ne kadarının ulusal güvenlik, ne kadarının da adli soruşturmalar kapsamında olduğu konusunun henüz net olmaması nedeniyle bu kurumların açıklama yapması yasak.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.