NSA davasında mahkemeden sarsıcı karar

NSA davasında mahkemeden sarsıcı karar

New York’taki federal temyiz mahkemesi NSA’in Amerikalıların telefon kayıtlarını toplayarak depolamasını yetki aşımı olarak değerlendirdi. Mahkeme, NSA’e bu yetkiyi hükümet değil ancak Kongre’nin verebileceğine hükmetti.

Manhattan’da bulunan 2. Temyiz Mahkemesi Sivil Özgürlükler Birliği (American Civil Liberties-ACL) adlı sivil toplum kuruluşunun açtığı davayı neticeye bağladı.

ACL, NSA’in telefon kayıtlarını dinlemesini mahkemeye taşımış ancak görülen dava neticesinde hükümetin ülkenin güvenliği ve gizlilik ilkeleri nedeniyle böyle bir yetkisinin olduğuna hükmetmişti. ACL, daha sonra mahkemenin verdiği kararı temyiz mahkemesine taşıdı.

New York’taki 2. Federal Temyiz Mahkemesi’nde görülen davaya üç yargıç baktı. Yargıçlar,  NSA’in ABD vatandaşlarının telefon kayıtlarını saklama, toplamasını yetkisini ancak Kongre’nin izni ile yapabileceğine hükmetti.

Mahkeme kararında, ‘‘Yerel mahkemenin bahsi geçen konuda telefon kayıtlarını ile ilgili yetki ve depolama/toplama programına yetki vermesi hata olmuş. Bu ancak Kongre’nin iznine bağlı yetkidir’’ ifadeleri yeraldı.

ACL, açtığı davayı kazanmış oldu. NSA, mahkemenin kararı ile artık Amerikan halkının telefon kayıtlarını depolayamayacak.

Mahkemenin kararı bir süredir Washington’da devam eden Kongre’nin yetkilileri konusunda Beyaz Saray’a karşı kazanılan bir mücadele olarak değerlendiriliyor.

Kongre, Beyaz Saray’a İran ile varılan nükleer çerçeve anlaşmasında nihai kararı kendilerinin vermesi gerektiği yolunda baskı yapıyordu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.