Nobel Tıp Ödülü’nü 3 bilim adamı paylaştı

Nobel Tıp Ödülü’nü 3 bilim adamı paylaştı

2013 Nobel Tıp Ödülü’nü Amerikalı bilim insanları James Rothman ve Randy Schekman ve Almanya doğumlu araştırmacı Thomas Suedhof kazandı. Söz konusu bilim insanlarının proteinler ve diğer materyallerin hücreler içerisinde nasıl taşındığının açıklanmasına dair yaptıkları keşifler dolayısıyla bu ödüle layık görüldükleri ifade edildi.

Nobel Komitesi konuyla ilgili yaptığı açıklamada; Rothman, Schekman ve Suedhof’un hücrelerin nakliye sistemleriyle ilgili yaptıkları çalışmaların bilim insanlarının herhangi bir materyalin hücreler içerisinde doğru zamanda doğru yere nasıl ulaştığını anlamalarını sağladığını söyledi.

Açıklamada; hücrelerin nakliye sistemindeki bozuklukların insan sağlığı açısından zararlı etkilerinin olduğu ve nörolojik rahatsızlıklar, diyabet hastalıkları ve bağışıklık sistemi rahatsızlıklarına neden olduğu ifade edildi.

Ödülü kazanan Amerikalı bilim insanı James Rothman Yale Üniversitesinde görev yaparken Randy Schekman Berkeley Üniversitesinde görev yapıyor. Almanya kökenli bilim insanı Thomas Suedhof ise 2008 yılından bu yana Stanford Üniversitesinde çalışmalarına devam ediyor.

Nobel Tıp Ödülü 8 milyon İsveç Kronu yani 926 bin Euro. Aynı ödülü birden fazla kişinin kazanması durumunda, söz konusu ödül bu kişiler arasında paylaştırılıyor. Nobel Ödül Komitesi’nin ödülün nasıl kullanılacağı konusunda herhangi bir kuralı bulunmuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.