New York’ta yargılanan Türk CEO suçlamaları kabul etti

New York’ta yargılanan Türk CEO suçlamaları kabul etti

İran’a füze yapımı, havacılık ve nükleer uygulamalarda kullanılan kobalt – nikel metal tozu sattığı iddiası ile New York’ta tutuklanan eski tiyatro ve sinema oyuncusu Erdal Kuyumcu (44), kendisine yönetilen suçlamaları kabul etti.

New York’ta tutuklu bulunan Reza Zarrab ile benzer suçlamalarla yargılanan Kuyumcu, savcı ile anlaşma yolunu tercih etti.

Reuters’ın haberine göre, hakkında 20 yıl hapis istemi ile dava açılan Kuyumcu, işbirliği yaptığı kişi ve kurumları açıklamak koşuluyla savcılıkla vardığı anlaşma sonucu 5 yıla yakın hapis cezası alması bekleniyor. Sanığın alacağı kesin ceza gelecek Ekim ayında belirlenecek.

Global Metallurgy LLC adlı şirketin CEO’su Kuyumcu, dün yapılan duruşmada ulusal güvenlik gerekçesiyle İran ile ticareti kısıtlamaya yönelik İran ve İran kurumlarına yönelik olarak Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı (IEEPA) planlayarak çiğnediği suçlamalarını kabul etti.

Savcılık, Kuyumcu’nun havacılık, füze yapımı ve nükleer alanlarda kullanılabilen 450 kilonun üzerinde kobalt-nikel tozunu İran’a göndermek üzere planlayarak topladığını iddia etti.

Hakkında 20 yıl hapis ve 1 milyon dolar para cezası istenen Kuyumcu ve bir işbirlikçisinin metal tozunun sevk edildiği son noktayı gizlediği ve Türkiye’ye sevk ettikten sonra İran’a gönderdiği iddia ediliyor. Kuyumcu’nun avukatı Mullin, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Müvekkilim tarafından satılan ve kaplama yapımında kullanılan söz konusu tozun füze üretimi veya nükleer alanda uygulama bulacağı kanısına şiddetle karşı çıkıyoruz. (Söz konusu madde) daha çok sanayide kullanılıyor” dedi.

Adalet Bakanlığı, Kuyumcu’nun kurucusu ve CEO’su olduğu, ‘Global Metallurgy LLC’ metal firmasının, yasadışı yollardan havacılık, füze ve nükleer uygulamalarda da kullanılabilen metal tozunu İran’a sattığı, Kuyumcu’nun Türkiye’de birlikte çalıştığı firmayla gizli şifre kullanarak iletişimde olduğunu açıkladı. Kuyumcu ile ilgili hazırlanan mahkeme dosyasında nikel-kobal tozunun iki kez Türkiye’ye gönderildiği belirtildi.

Ulusal Güvenlikten Sorumlu ABD Adalet Bakanı Yardımcısı John Carlin, Kuyumcu hakkında ulusal güvenliğe zarar vermekten dava açıldığını, ABD ve müttefiklerinin ulusal güvenliği konusunda tehlike yaratan para kazanma yollarının tüm güvenlik güçleriyle izleneceğini söyledi.

ABD Adalet Bakanlığı’nın açıklamasında göre, Kuyumcu’nun Türkiye’de bir metal firmasıyla yaptığı iş yazışmalarını izleyen FBI ajanları, İran’a füze yapımında kullanılan malzeme gönderdiğini saptadı.

ZARRAB DAVASI’NA ÖRNEK OLABİLİR!

Hakkında 20 yıl hapis 1 milyon dolar da para cezası istenen ancak savcılık makamı ile vardığı uzlaşma sonucu hapis cezası 5 yıla kadar düşmesi beklenen Erdal Kuyumcu davası, kara para aklama, dolandırıcılık ve İran’a uygulanan yaptırımları delme suçlamaları ile ABD’nin New York şehrinde tutuklu olarak yargılanan işadamı Reza Zarrab davasına emsal olabilir.

Reza Zarrab da, hakkındaki öteki iddiaların yanı sıra İran ve İran kurumlarına yönelik olarak Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı (IEEPA) planlayarak çiğnediği suçlamaları ile ABD’de tutuklu olarak yargılanıyor. Kefaletle serbest bırakılmak için talepte bulunan Reza Zarrab hakkında 75 yıl hapis cezası isteniyor.

OYUNCULUK YAPIYORDU

Erdal Kuyumcu, Türkiye’de “Oğlum Adam Olacak”, “Koltuk Sevdası”, “Duruşma”, “Teresa” gibi birçok diziler ve sinema filmlerinde oynadı. Kuyumcu ABD’ye yerleştikten sonra da New York’ta bazı dizi, sinema projelerinde de yer aldı. Kuyumcu “Oyunun Adını Siz Koyun Biz koyamadık” tiyatro oyununda da rol aldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.