New York Times’tan Erdoğan’a sert Kobani eleştirisi

New York Times’tan Erdoğan’a sert Kobani eleştirisi

Dünyanın önde gelen gazetelerinden New York Times, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın IŞİD saldırıları altındaki Kobani’ye yönelik politikasını sert bir dile eleştirdi.

Gazete, yayınladığı ‘Erdoğan’ın tehlikeli oyunu’ başlıklı bir başyazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Müslüman dünyası için lider olmaya talip olduğunu fakat bölgesel bir kriz yaşanırken, ‘liderlikten başka her şeyi yaptığını’ yazdı. Gazete, ‘IŞİD’in Kobani şehrini ve Kürt nüfusu kuşatırken Türk askerlerin ve tanklarının sınırdaki tel örgülerin hemen arkasında pasif bir şekilde bekletildiğini’ ileri sürdü.

Erdoğan’ın siyasi hesapları bulunduğuna dikkat çeken makalede “Erdoğan, güçlerini kenarda tutarak, Kürt savaşçıların Türkiye üzerinden Suriye’ye geçmesine izin vermeyerek sadece Kürtleri zayıflatmayı hedeflemiyor, aynı zamanda Başkan Obama’nın iradesini test ederek ABD’nin kendisinin nefret ettiği Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın devrilmesine yardımcı olmaya zorluyor.” iddialarına yer verildi.

Erdoğan’ın davranışlarının bir NATO müttefikine yakışmadığını savunan yazıda, “Esad’ı devirmeyi o kadar istiyordu ki sınırlarından savaşçı, silah ve para geçişine izin verdi, IŞİD ve diğer örgütlerin militanlarının Türkiye’den geçişine izin verdi. Erdoğan, Kobani’yi savunmayı ve IŞİD’e karşı savunmayı reddederse, vahşi bir terör örgütünün güçlenmesinin ve sınırında zehirli, uzun vadeli istikrasızlık oluşumasının önünü açacaktır.” denildi.

Bölgede yaşananların, başkan Obama’nın IŞİD’i zayıflatıp yenilgiye uğratma amaçlı stratejisindeki kafa karışıklığının ve iç gerilimlerin de kanıtı olduğu belirtilen makalede “Kobani’deki Kürt savaşçılar haftalardır IŞİD’i püskürtmeye çalışıyor. Amerikalılar yardım etmek için hava saldırılarını yoğunlaştırarak IŞİD militanlarının geriletilmesini sağladı ancak çatışmalar ve patlamalar devam ediyor.” denildi.

“Amerikalılar, Erdoğan ve Kürtler hava saldırılarının somut sonuç sağlanması için karadan asker gönderilemesi gerektiği konusunda hemfikir” diyen New York Times, Erdoğan’ın kara harekatı için Suriye Hava Kuvvetleri’ni caydıracak uçuşa yasak bölge kurması, Esad’ı devirmeye çalışan muhaliflere daha fazla destek vermesi ve Türkiye sınırında bir tampon bölge kurulması halinde harekete geçeceğini ifade etti.

Obama’nın Esad’ı devirmeyi hedeflemediğini yazan Amerikan gazetesi “Esad’ın iç savaştaki zulmünü kimse inkar edemez fakat Obama haklı olarak bu savaşa müdahil olmaya karşı koydu. Suriye liderinin peşine düşmek yerine IŞİD’i zayıflatılması gerektiğinde ısrarcı oldu. Obama’nın IŞİD’i Suriye’de havadan vurma kararının en büyük riski, ABD’nin bu tarz bir karar almaması halinde savaşa çekilme ihtimaliydi.” ifadelerine yer verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.