New York Times: Jürinin kararını kınıyoruz

New York Times: Jürinin kararını kınıyoruz

New York ve Ferguson’da jürinin verdiği kararlar ülkede infiale yol açtı. Siyasetçisinden sanatçısına toplumun her kesimi yaşanan adaletsizlik karşısında tepki verirken, New York Times gazetesi de Eric Garner olayında jürinin verdiği kararı kınadı.

New York’un Staten Island ilçesinde yaşanan olayda polisin müdahalesi sonucu ölen Eric Garner olayını soruşturan jürinin, sorumlu polis memurunu suçsuz bulması yerel basının çok sert tepkisine yol açtı. New York Times (NYT) gazetesi jürinin kararını kınadığını açıklarken, New York Daily News de, “Bizler de nefes alamıyoruz” manşeti ile çıktı.

17 Temmuz’da kaçak sigara sattığı iddiasıyla gözaltına alınmak istenen Eric Garner, polisin üzerine çullanmasıyla geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmişti. Olayı soruşturan heyet, dün yaptığı açıklamada Garner’ın ölümüne sebebiyet veren New York Polis memuru Daniel Pantaleo’nun yargılanmasına gerek olmadığına hükmetti.

Jürinin kararına yerel medyanın tepkisi çok sert oldu. New York Daily News gazetesi, “Bizler de nefes alamıyoruz” ifadelerini manşete çekerek Garner’ın ölmeden önce polislere “nefes alamıyorum” demesine atıfta bulundu.

New York Post ise birinci sayfasına taşıdığı 9 kare fotoğrafta polislerin Garner’a yaptığı müdaheleyi göstererek, “Bu suç değilmiş” manşeti ile  jürinin verdiği kararı eleştirdi.

Ünlü NYT gazetesi ise olayı editoryal yazı ile kınadı. NYT, olayı soruşturan jürinin herkesin izlediği sosyal paylaşım sitelerinde yayınlanan video görüntülerini izlemesi gerektiğini ifade ederek şöyle devam etti; “Görüntüler, silahsız, siyahi bir vatandaş olan Eric Garner’ın sürüsüyle New York polisleri tarafından nasıl öldürüldüğünü gösteriyor.” dedi.

Garner’ın ölümünü  ‘cinayet’ olarak niteleyen NYT, jürinin verdiği kararı anlamanın da mümkün olmadığını vurguladı. Yazıda NYT’nin, St Louis şehri Ferguson semtinde Michael Brown, New York’ta ise Garner’ın polis tarafından öldürülmesine karşın bu iki olay hakkında jürinin vermiş olduğu kararı kınadığı açıklandı.

Ünlü showman Jon Stewart ise programında jürinin polisi aklamasını, “Bilmiyorum, ne söyleyeceğimi gerçekten de bilemiyorum” diyerek bir süre sessiz kaldı. Stewart daha sonra, “Komedi zamanıydı ama trajediye dönüştü. Zamana ihtiyacım var” dedi ve “Dürüst olmak gerekirse, bu lanet trajediye de rıza göstereceğiz… Kesinlikle ırkçılığa karşı bir toplumda yaşamıyoruz.” şeklinde tepki verdi.

POLİS SENDİKASI SEÇİLMİŞLERE SİTEM ETTİ

New York Polisi’nin üye olduğu birlik, seçilmişlerin (milletvekilleri ve belediye başkanları) polise sahip çıkmamasına sitem etti. New York şehrinin seçilmişlerinin kolluk güçlerine sahip çıkmadığını belirten Polis ve Yardım Birliği Başkanı Patrick J. Lynch, “Polis kendisini otobüsün altına atılmış gibi hissediyor. Bizim sesimiz duyulmuyor. Belediyenin bizi desteklemesi gerekiyor.” dedi.

Lynch, jürinin verdiği kararın adil olduğunu savunarak, “İnsanlar dün gece bizi protesto etti. Biz onların haklarını savunmak için görev başındaydık. İşte onlar (seçilmişler) bunu dile getirmeliydi.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.