Milli İstihbarat Konseyi Analiz Direktörü: Parçalanmış Suriye, bağımsız Kürt devleti doğurur
ABD Milli İstihbarat Konseyi (NIC) Analiz Bölümü Direktörü Matthew Burrow, NIC tarafından hazırlanan ‘Küresel Trendler 2030: Alternatif Dünyalar’ raporunu Zaman Amerika’ya değerlendirdi. ABD yönetimine uzun vadede dünyadaki gelişmeler hakkında fikir vermesi için hazırlanan raporda Türkiye’yi birçok konuda ele aldıklarını belirten Burrow, “Türkiye’yi bölgesel bir güç olarak görüyor ve bu gücünün gelecekte daha da artacağını düşünüyoruz.” dedi. Burrow, Türkiye’yi bekleyen kötü senaryolara da dikkat çekerek, “Irak’ın bölünmesinede yol açabilecek parçalanmış Suriye, bağımsız bir Kürt devleti oluşumuna sebep olabilir” diye konuştu.
Raporun başyazarı ve aynı zamanda eski CIA elemanı olan Burrow, açıklamasında uluslararası düzendeki en önemli değişimin sadece Avrupa’da yaşanan maddi çalkantılardan ibaret olmadığını, Türkiye gibi bölgesel güç niteliğindeki ülkelerde yaşanan gelişimin de uluslararası düzene etki edecek unsurlardan biri olduğunu söyledi. Türkiye’nin Ortadoğu’da yaşanan dönüşümde etkisinin gün geçtikçe artacağını düşündüğünü söyleyen Burrow, İran’ı da bu dönüşümde rol alacak oyuncular arasında gösterdi.
ABD ve Türkiye’nin 2030 yılında nasıl bir gelecek beklediği sorusuna ise Burrow, “Türkiye ve ABD ilişkilerinde karşılıklı kazanım olduğunu ve iyi ilişkilerin devam edeceğini düşünüyorum.” cevabını verdi.
Rapor ne diyor?
Rapor’a göre Çin, Hindistan ve Brezilya’nın yanında bölgesel güç olarak Kolombiya, Endonezya, Nijerya, Güney Afrika ve Türkiye’nin küresel ekonomideki etkileri gün geçtikçe artacak. Ancak bu ülkeler gelişme hızlarını korumanın zorluğuyla da karşı karşıya kalacaklar. Son yıllarda ciddi maddi krizler yaşayan Avrupa ülkelerinin yanında Japon ve Rus ekonomisindeki düşüşlerin ise devam etmesi bekleniyor.
Aralarında Türkiye, Brezilya ve Çin’in de bulunduğu genç nüfusunda azalma görülen bazı ülkelerde göçmen sayılarının artması bekleniyor. Bu ülkelerin özellikle Sahraaltı olarak tabir edilen Orta ve Güney Afrika ile Güneydoğu Asya’daki düşük gelirli genç nüfus için çekici hale gelebileceği belirtiliyor.
Libya ve Suriye’de de Sünni iktidarlar görülebilir
Rapordaki bir diğer analiz konusu ise birçok uzmana göre Türkiye’nin öncü olarak gösterildiği Politik İslam’ın Ortadoğu’da artan etkisi. Rapora göre özellikle Sünni nüfusun çok olduğu bölgelerde Politik İslam hareketleri yetkiyi ele alıyor. Politik İslam hareketleri Ak Parti ile Türkiye’de, Özgürlük ve Adalet Partisi ile Mısır’da, Ennahda ile Tunus’ta, Hamas ile Gazze’de derin bir değişime yol açıyor. Libya ve Suriye gibi Sünnilerin yüksek oranda olduğu ülkelerde gelecekte bu değişim potansiyeline sahip gösteriliyor.
İran’daki nükleer çalışmaların devam etmesi halinde ise Türkiye’nin kendi nükleer kapasitesini gözden geçirebileceği ya da NATO güvenlik kalkanına güvenerek bu konuda herhangi bir adım atma gereği duymayacağı yorumu yapılıyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment