McCain: Erdoğan hakkındaki kaygılarım sürüyor

McCain: Erdoğan hakkındaki kaygılarım sürüyor

ABD Senatosu Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı ünlü Senatör John McCain, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gücünü pekiştirme çabalarına yönelik kaygısının sürdüğünü dile getirdi.

John McCain, ABD’nin başkenti Washington’da faaliyet gösteren Amerikan Türk Konseyi’nin (ATC) yıllık konferansında konuştu. Obama yönetiminin Suriye politikasını eleştiren Cumhuriyetçi Parti Senatörü McCain, Türkiye’nin bölge için önemine değindi. Demokrasi ve hukukun üstünlüğünün korunması çağrısı yaptı.

McCain, bir NATO üyesi ülke olarak Türkiye bölgenin en önemli ülkesi olduğunu ve bölgesel güvenlik ve istikrarda önemli bir rol üstlendiğine dikkat çekti. NATO’nun sadece bir ‘güvenlik birliği’ değil aynı zamanda ‘değerler topluluğu’ olduğunu kaydeden McCain, bu değerleri demokrasi, bireysel özgürlük, insan hakları ve hukukun üstünlüğü şeklinde sıraladı.

McCain, “Madem ki bizler arkadaşız. Arkadaşınız olarak size söylemeliyim ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gücünü pekiştirme çabalarına yönelik endişelerim sürüyor. Bu çabalar çoğu zaman söz konusu değerlerin harcanmasına neden olur” şeklinde konuştu.

‘AÇIK KAPI’ SİYASETİNE ÖVGÜ

McCain, Türkiye’nin Suriyeli mültecilere yönelik ‘açık kapı’ politikasını övdü. Türkiye’nin Suriye’deki çatışmalar başladığından bu yana 2 milyon kayıtlı, yaklaşık 1 milyon da kayıt dışı mülteciyi ülkesine kabul ettiğini kaydeden McCain, “Bazı ülkeler Suriyeli mültecilerin girişini kısıtladı. Türkiye yüksek maliyet ve yetersiz uluslararası desteğe rağmen cömert açık kapı politikasını sürdürdü. Bu misafirperverlik ve açıklık Türk halkının karakterinin kuvvetini ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

Obama yönetiminin Suriye politikasını eleştiren McCain, Suriye’de bir tampon bölge kurulması gerektiğini ve IŞİD ve Esed rejimi ile mücadele edilmesini sağlayacak daha akılcı bir eğit-donat programına ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.