Maske takmak Covid salgınını engelliyor mu?

Maske takmak Covid salgınını engelliyor mu?

Uluslararası bir sağlık araştırmacıları ağı, 78 rastgele seçilmiş çalışmayı gözden geçirdi ve maske takmanın grip, COVID veya diğer solunum yolu hastalıklarını yayma üzerinde çok az etkisi olduğu veya hiç etkisi olmadığı sonucuna vardı.

Cochrane işbirlikçisi, bulgularını Ocak 2023 tarihli bir raporda yayınladı ve sık sık el yıkamanın viral enfeksiyonları önlemede maskelerden daha fazlasını yaptığını ortaya koydu.

Ethnic Media Service tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan üç tıp uzmanı, çalışmanın ışığında maske takmanın etkinliği hakkındaki görüşlerini paylaştı. Maskelerin ek bir koruma katmanı sağladığı savunmasız hastalar dışında, fikir birliği maske takmayı unutup aşı olmaktı.

Ayrıca, en son bilimsel araştırmalara ayak uydurmak için çalışırken tavsiyelerini zaman içinde değiştiren halk sağlığı yetkililerine olan güveni kaybetmemenin önemini de vurguladılar.

Maskeler ‘sihir bir şey değildir’

Vanderbilt Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Prof Dr. William Schaffner, ister sağlık ortamında ister toplum içinde olsun, ilk etapta maske çalışmaları yürütmenin zorluklarını anlattı. “İnsanları her zaman maske takma davranışları konusunda izleyemezsiniz. Bu kesinlikle yapamayacağınız bir şey ve elbette (maskelerin) doğru takılması gerekiyor” dedi.

Pek çok araştırmacı, insanların virüs kapmasını önlemek için birden fazla fiziksel önlemi incelerken, Cochrane eleştirmenleri yalnızca üç müdahaleyi karşılaştıran çalışmaları değerlendirdi: cerrahi maskeler, N95/P2 solunum cihazları ve el hijyeni.

Schaffner, sonuçlara dayanarak, maskelerin virüslerin yayılmasını yavaşlatmaya yardımcı olup olmadığından emin olmadıklarını, ancak el hijyeninin “solunum yolu virüslerinin yayılmasını yavaşlatmaya yardımcı olabileceğine” karar verdiklerini söyledi.

Yine de çoğu durumda maske takmaya sosyal mesafenin eşlik ettiğine ve… “bazı topluluklarda tecrit altındaydık. evde kaldık Yani, tüm bunları aşağı yukarı aynı anda yaptık. Ve Covid’de gördüğümüz azalmanın ne kadarının maskenin kendisinden kaynaklandığını belirlemek zor – gerçekten imkansız.

Kendi tavsiyesine gelince, Schaffner “maskeler sihir değildir” vurgusu yaptı. Ancak, yüksek risk grubundaki kişilerin önümüzdeki grip sezonunda tekrar giymeye başlayabileceğini söyledi. “Son derece savunmasız bir kişi olan beni başkalarından enfeksiyon kapmaktan korumak için başka bir koruma katmanı sunacaklar.”

ARTIK MASKE ZORUNLULUĞU YOK

San Francisco’daki UCSF’de Tıp Profesörü ve HIV, Bulaşıcı Hastalıklar ve Küresel Tıp Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Monica Ghandi, “Artık halka maske zorunluluğu dayatabileceğimizi düşünmüyorum” dedi.

Gandhi, o sırada herhangi bir yetkinin yürürlükte olmadığı bir Danimarka maske çalışmasına ve tüm köylülerin maske taktığı Bangladeş ve Gine-Bissau’daki diğer iki çalışmaya dikkat çekti. Çalışma, maske takmanın “çok az etkili olduğunu” buldu.

Delta dalgalanması sırasında Orange County, California bir maske zorunluluğu getirmedi, ancak yakınlardaki LA County koydu. “Ve bulaşma veya ölüm oranlarında hiçbir fark yoktu. Çok önemli olan aşılama oranları tüm farkı yarattı” dedi Gandhi.

PANDEMİ SIRASINDA YAPILACAK EN ÖNEMLİ ŞEY AŞI OLMAK

Gandhi, pandemi sırasında insanların yapabileceği en önemli şeyin aşı olmak olduğunu söyledi. “Bence bunu maskeleme için bir seçenek olarak tutmalıyız.”

Gandhi’nin yakın zamanda yayınlanan kitabı Endemic, halk sağlığı politikasının siyasallaştırılması hakkındadır. COVID sırasında okulları kapatmanın siyasi olarak yönlendirilen bir karar olduğunu ve “Mavi Eyaletlerdeki çocuklar için iyi olmadığını, çünkü Kızıl Eyaletlerin okullarını açık tuttuğunu” söyledi.

Los Angeles’taki South Central Aile Sağlığı Merkezi’nde pediatri uzmanı olan Dr. Mina Hakim, “siperden” maskeler hakkında benzer bir görüş sundu.

Hakim, “Araştırmanın sonuçları netti ki, cerrahi maskeler, N95 maskeler, Kovid veya grip bulaşmasında fark yaratmadı” dedi.

“Maske, COVID’e karşı sahip olduğumuz çok daha büyük bir kalkanın küçük bir parçası. Aşı olan kalkanın daha büyük parçasını kullanırdım ve genel nüfus için maske önermem” diye ekledi Hakim. Schaffner ve Gandhi gibi, savunmasız nüfuslar için maskeleri tavsiye etti.

ÇOCUKLARDA BİR ŞEYİ DEVAM ETTİRMEK DAHA ZOR

Cochrane incelemesinin özellikle çocuklar için olan birkaç çalışmaya baktığını ve bu sonuçların daha da kesin olduğunu söyledi.

“Çocuklar bir şeyleri devam ettirmekte en kötüler. Bırakın nemi artıran, nefes alma zorluğunu artıran ve genel olarak rahatsız edici bir maske takmayı, günün sonunda pantolonunu giyen bir çocuğunuz varsa şanslısınız” dedi.