Madeleine Albright: IŞİD’in isteği Suriyeli mültecilere kapımızı kapamamız

Madeleine Albright: IŞİD’in isteği Suriyeli mültecilere kapımızı kapamamız

ABD siyasetinin duayen isimlerinden olan eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Suriyeli mültecileri Amerika’nın kabul etmemesini savunan Cumhuriyetçi Partilileri eleştirerek, ‘‘IŞİD’in de istediği bizim Suriyeli mültecilere kapılarımızı kapamamızdır’’ dedi.

Time dergisi için bir makale kaleme alan Albright, Cumhuriyetçilerin Suriyeli mültecilere Amerikan kapılarının kapanmasını savunmalarını ‘‘derinden rahatsız edici’’ bir siyasi tutum olarak değerlendirdi.

Albright, “Bu öneri korkunun eseridir yoksa her zaman gururla övündüğümüz ve dünyanın her yerinden her din, kültürden olan göçmenleri kabul ettiğimiz geleneksel anlayışımızla bir alakası yok’’ diye yazdı.

‘‘Amerikalılar her zaman yardımsevere ve cömert bir millettir’’ diyen Albright, mültecilerin kabulün güvenlik dengesini gözardı edileceği anlamına gelmediğini söyledi.  

Bugüne kadar 27 eyalettin valisi ile Kongre’deki Cumhuriyetçi Parti liderleri ABD’nin Suriyeli mültecileri kabul etmemesi ve kendilerinin bunu engellemek için çalışacakları yolunda açıklamalar yapmıştı. Eski başkan Bill Clinton döneminde dışişleri bakanı olan Albright da göçmen bir ailenin çocuğu.

Albright, binlerce Müslüman Boşnak’ın Sırp zulmünden kaçarak ABD’deye mülteci olarak sığındıkları zaman Dışişleri Bakanıydı.

Yazısında geçmişi ve Boşnak mültecileri hatırlatan Albright, ‘‘Amerika Suriyeli mültecilere kapılarını kaparsa bu IŞİD’e avantaj sağlar’’ dedi.

Albright, “Düşmanımızın planı var. Onlar dünyayı Müslüman ve Müslüman olmayanlar, İslam’a saldıranlar-savunanlar diye ayırmak istiyor. Suriyeli mültecileri düşman kılmak, onların (IŞİD) ellerini güçlendirmekten başka işe yaramaz’’ diye ifade etti.   

Albright’ın makalesinde dikkat çeken bir vurguda, “Masum insanların öldürülmesine karşı çıkanlar ile bunu onaylayanların ayrışmasıdır bu. Bununla bizler dünyaya açık şekilde insan hayatına verdiğimiz değeri, durduğumuz yeri gösterecektir’’ sözleri oldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.