Kristof Kolomb’un Amerikayı keşfedişinin 522’nci yılı kutlanıyor

Kristof Kolomb’un Amerikayı keşfedişinin 522’nci yılı kutlanıyor

Amerika’nın keşfedilişinin 522’nci yılı ülke çapında düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor. 1971 yılından beri her ekim ayının ikinci pazartesi günü Kolomb Günü adıyla federal bayram olarak kutlanıyor.

Kristof Kolomb, ilk kez 12 Ekim 1492 günü, Karayiplerdeki adalardan birinde karaya ayak basmıştı. Hindistan’a ulaştığını sanan Kolomb, adada karşılaştığı yerlilere, Hintli manasında “Indian” dedi. Bu yüzden Amerikan İngilizcesinde yerli (Kızılderili) kelimesinin yerine “Indian” kullanılıyor. İlk “Kolomb Günü” kutlaması, Kolomb’un Amerika’yı keşfinin 300’ncü yılı olan 1792’de New York’ta yapıldı. 400’ncü yıl olan 1892’de ise, dönemin ABD Başkanı Benjamin Harrison, bütün Amerikalıları, “Kolomb Günü” kutlamaları yapmaya davet etti. Kolomb Günü kutlamaları başlangıçta özellikle İtalyan Amerikalılar tarafından kültürel bir gün olarak kutlanmaya başlandı. Colorado’daki madenlerde çalışmaya gelen İtalyan göçmenlerin de gayretiyle Colorado, 1905 yılında Kolomb Günü’nü eyalet çapında bayram ilan eden ilk eyalet oldu. 1937 yılında ise Başkan Franklin Delano Roosevelt, bugünü federal bayram ilan ederek, ülke çapında kutlanmasını istedi.

YERLİLERİN YOĞUN BULUNDUĞU EYALETLERDE KOLOMB GÜNÜ KUTLANMIYOR

Aynı gün Kanada’da ise Şükran Günü olarak anılıyor. Seattle ve Minneapolis şehirleri bu yıl itibariyle Kolomb Günü’nü ‘Yerli Halk Günü’ olarak kabul etti.

Kolomb Günü, aralarında Oregon, Hawaii, Alaska eyaletinde kutlanmıyor. Önemli oranda Kızılderili barındıran eyaletlerde ise Kolomb Günü tatili genelde sembolik törenlerle geçiştiriliyor. Nevada eyaletinde de yasal bayram olarak değil, sivil grupların geleneksel kutlamalarına sahne oluyor. South Dakota eyaletinde ise, Kolomb Günü olarak değil, “Native American Day / Kızılderili Günü” olarak adlandırılıyor. 1992 yılında Güney Amerika ülkesi Ekvador’un başkenti Quito’da uluslararası bir konferans yapan Güney ve Kuzey Amerika Kızılderili kabileleri ise, 12 Ekim gününü, “Yerli Halklarla Uluslararası Dayanışma Günü” ilan etmişlerdi.

Kolomb gününün ilk kutlandığı yer olan New York ise, her zaman olduğu gibi en büyük katılımlı Kolomb Günü Yürüyüşü’ne ev sahipliği yapıyor. Bugün 5’nci Cadde’de yapılan yürüyüşe, çok sayıda insan katılıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.