“Kripto dolandırıcıları sosyal medyayı çok aktif kullanıyor”

“Kripto dolandırıcıları sosyal medyayı çok aktif kullanıyor”

Federal Ticaret Komisyonu’ndan (FTC) alınan verilere göre kripto piyasasında milyar dolarlık vurgunun olduğu belirtildi. San Francisco merkezli Ethnic Media Service’i tarafından internet üzerinden yapılan bir etkinlikte konuşan uzmanlar kripto piyasasında milyon dolarlık dolandırıcıların olabileceğine dikkat çekti. 

Memphis, Tennessee’de ikinci sınıf bir özel eğitim öğretmeni olan Jeffrey Vaulx’u, bir Facebook arkadaşı tarafından kendisine sunulan bir kripto para birimi yatırım fırsatına girmeye çeken şey, başlangıçta yüksek getiri vaadiydi.

Vaulx, Federal Ticaret Komisyonu’ndan (FTC) alınan verilerin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki milyar dolarlık bir endüstrinin parçası olduğunu gösteren bir plan tarafından ele geçirildiğini çok geçmeden keşfedecekti.

Vaulx, “meşru göründüğünü” söylediği bir web sitesinde bir hesap açtı. Daha sonra, kripto para birimini satın alması beklenen arkadaşına 500 dolar nakit aktardı – işlemlerin dijital kayıtlar aracılığıyla doğrulandığı bir düzenlemeye tabi olmayan dijital para. Yatırımı hızla 8000 dolara yükseldi, ancak Vaulx yeni keşfedilen bu servete erişmek için 500 dolarlık ek bir ücret ödemesi gerektiğini öğrendi.

İşte o zaman kırmızı alarm görünmeye başladı. “Arkadaşımın web sitesine geri döndüm ve hepsinin bir aldatmaca olduğunu gördüm” diye hatırladı. Vaulx, Ethnic Media Services ve FTC tarafından düzenlenen 9 Eylül medya brifingi sırasında konuşmacılardan biriydi.

FTC uzmanları, çoğu kripto para dolandırıcılığının metin, e-posta veya sosyal medya aracılığıyla istenmeyen bir mesajla başladığını vurguluyor. FTC Tüketici Koruma Bürosu tüketici eğitimi uzmanı Cristina Miranda, “Sosyal medya ve kripto çok can yakıcı bir kombinasyon” dedi.

Miranda, “Bu dolandırıcılıkların birçoğunun online mesaj panolarındaki ipuçları veya sırlarla başladığını bilin,” diye ekledi. “Neye yatırım yaptığınız hakkında çok fazla ayrıntı olmayacak, çünkü dolandırıcılar her zaman duygusal olarak yatırım yapmanızı sağlamaya çalışıyor.”

1,3 MİLYAR DOLAR DOLANDIRICILIK

FTC’nin dolandırıcılığı izlemek için çevrimiçi bir kaynak olan Tüketici Sentinel Ağı’na göre, Ocak 2021’den Haziran 2022’ye kadar kripto para birimi dolandırıcılığı tüketicilere 1,3 milyar doların üzerinde maliyet getirdi. Kurbanların yaklaşık yarısı, dolandırıcılığın sosyal medyadaki bir reklam, gönderi veya mesajla başladığını söylüyor.

Kayıpların en büyük payı, yaklaşık 785 milyon dolar, sahte yatırım fırsatlarını içeriyordu, bunu 220 milyon dolar ile romantizm dolandırıcılığı, 121 milyon dolar ile ticari sahtekarlar ve 56 milyon dolar ile devlet sahtekarları izledi.

Miranda, aşk dolandırıcılığı veya internet flört dolandırıcılığının, kripto para yatırımı konusunda yardım sunmadan önce hedeflenen hedefi etkilemeyi içerdiğini açıkladı. Bu, genellikle para talebinin geldiği zamandır.

Dolandırıcılık amaçlı ticari dolandırıcılık durumunda, kurbanlar genellikle ekranlarında Amazon veya Microsoft gibi tanınmış şirketlerden geldiğini iddia eden beklenmedik metinler veya güvenlik uyarıları alırlar.

Miranda, “Herhangi bir bağlantıya tıklarsanız, (kripto para birimi) hesabınızdaki dolandırıcılık hakkında size bilgi veren ve paranızın risk altında olduğunu söyleyen bir dolandırıcıya bağlanacaksınız” dedi.

Diğer dolandırıcılıklar, devlet kurumlarını taklit etmeye çalışarak potansiyel kurbanları bazı soruşturmaların bir parçası olarak hesaplarının veya faydalarının dondurulacağı konusunda uyarır.

EN FAZLA MAĞDURLAR 18-35 YAŞ ARASI GENÇLER

18-35 yaş arası gençler ve azınlık nüfus en fazla kayıp bildiren gruplar arasında yer alıyor. Miranda, bu grupların tipik olarak “geleneksel finansal ekosistemin dışında bulunduğunu, tipik olarak banka hesabı olmadığını ve bu yeni ortaya çıkan ödeme teknolojilerini kullanmaya açık olduklarını” açıkladı.

Geleneksel finansal sistemlerin dışında var olan kripto para biriminin düzenlenmemiş doğası, onu hem küçük ölçekli yatırımcılar için daha çekici hale getirdi hem de balon dolandırıcılık endüstrisine kapı açtı.

FTC’nin Tüketici Koruma Bürosu’nun dava teknolojisi ve analiz direktör yardımcısı Elizabeth Kwok, işlemlerin hiçbir aracı olmadan dijital olarak gerçekleştiğinden, mağdurlar için parayı geri almanın zor olduğunu kanıtladı.

Kwok, kripto para biriminin herhangi bir hükümet tarafından desteklenmediği için piyasada önemli bir oynaklık olduğunu da sözlerine ekledi. “Sistemi gözden kaçıran kimse yok… Belirli bir borsada bir işlem varsa, hiçbir kuruluş devreye girmeyecek ve tüketicilerin paralarını geri alabilmelerini sağlamayacak.”

Değerleme açısından en büyük kripto para birimi olan Bitcoin, 2021’den beri jeton başına 60 bin dolardan 22 bin dolara kadar düştü. Tüm kripto piyasası bugün 3 trilyon doların üzerinde bir değerlemeden 1 trilyon doların biraz üzerine düştü.

Kwok, Biden yönetiminin kripto piyasasına bazı düzenlemeler getirmeye çalıştığını kaydetti. Mart ayında cumhurbaşkanından federal kurumları kripto para birimleri de dahil olmak üzere varlıklar için politikalar ve düzenlemeler uygulamaya yönlendiren bir yürütme emrine işaret ederek, “Daha koordineli bir düzenleyici ortam hedefliyorlar” dedi.

Kwok, IRS’nin şu anda kripto varlıkları bir araba gibi fiziksel mülk olarak vergilendirdiğini ve bir yatırım olarak kullanılıyorsa Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun dahil olduğunu söyledi.

FTC Tüketici ve İş Eğitimi Bölümü kıdemli avukatı Rosario Mendez, “Eğitim, pazardaki sorunlardan kaçınma söz konusu olduğunda gerçekten ilk savunma hattıdır” dedi.

Bu çabanın bir parçası olarak Mendez, insanları öne çıkmaya ve topluluklarındaki dolandırıcılıkları bildirmeye çağırdı. “Gerçekten önemli” dedi

“böylece bu konuda bir şeyler yapabiliriz ve diğerlerini bu sorunlar hakkında uyarabiliriz.”

Mendez, “Dışarıda bundan zarar gören gerçek insanlar var” diyerek sözlerini tamamladı.

Dolandırıcılıkları Nereye Bildirmelisiniz?

Mağdurlar dolandırıcılıkları doğrudan İngilizce ve İspanyolca web sitesi aracılığıyla ve ayrıca düzenleyici kurum Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu web sitesi aracılığıyla FTC’ye bildirebilir.

ftc.gov/cryptocurrency adresinde ve İspanyolca olarak ftc.gov/criptomonedas adresinde daha fazla kaynak mevcuttur.

Siz veya tanıdığınız biri bir kripto para dolandırıcılığının kurbanıysa, bunu ilgili kripto para borsasına da bildirmelisiniz. FTC ayrıca eyalet başsavcınıza şikayet göndermenizi önerir.