Koruma duvarını Amerika’da çelik boru fabrikası kurarak aştı

Koruma duvarını Amerika’da çelik boru fabrikası kurarak aştı

Borusan, Teksas eyaletinin Houston şehrinde 150 milyon dolara çelik boru fabrikası kurdu. Çelik lobisinin çok güçlü olduğu Amerika’da ilk 5 arasına girmeyi hedefleyen Borusan, 449 km’lik sıvılaştırılmış gaz hattı ihalesini almaya hak kazanarak önemli bir başarıya imza attı. Borusan Mannesmann, bu hatta kullanılacak spiral kaynaklı çelik boruları Gemlik’ten Teksas limanına gönderecek.

Çelik ihracatında Türkiye’nin en büyük 2. pazarı ABD, Türkiye’nin de içinde bulunduğu 9 ülke için önceki aylarda yüzde 15 anti damping vergisi uygulamaya başlamıştı. Sektörün öncülerinden Borusan Holding, bu koruma duvarını Amerika’da çelik fabrikası kurarak aştı. Temeli Nisan 2013’te atılan ve 1 yıl sonra üretime başlayan fabrika ile ilgili bilgi veren Borusan Mannesmann İcra Kurulu Başkanı Semih Özmen, fabrikanın petrol ve doğalgaz sondaj borusu üretmek için kurulduğu bilgisini vererek, şu an yüzde 30 kapasite ile çalıştığını kaydetti. İlk yılda 130 milyon dolar ciro yapmayı başardıklarını belirten Özmen, “Önümüzdeki yıl hedef yüzde 70 kapasite.” dedi. Yüzde 100 kapasiteye geçildiği anda ise şirket 500 milyon dolara yakın ciro ve yüzde 5’lik pazar payıyla ABD’de bu tür boruları üreten en büyük beş şirketten biri olmayı hedefliyor. Fabrika tam kapasiteye ulaştığında 300 kişi istihdam edilecek. ABD’de olmanın sadece üretim açısından önemli olmadığını vurgulayan Özmen, fabrikanın iş bağlantıları konusunda da şirketin elini güçlendirdiğini kaydetti. Dallas’tan fabrikanın bulunduğu Baytown’a yapılacak boru hattı için 130 milyon dolarlık kontrat imzalayan şirket, bu hat için boruları Gemlik’ten yollayacak. Şirketin, fabrika üretiminde çoğu vergi indirim teşvikinden oluşmak üzere 1,5 milyon dolar teşvik aldığı bildirildi.

Şirkette yeni bir dönüşüm hamlesi başlattıklarını belirten Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, “Artık müşterimiz neredeyse orada olacağız. Yüzümüzü değiştiriyoruz. 2024 vizyonunu şimdiden belirledik. Temel hedef Borusan’ı global bir şirkete dönüştürmek.” dedi. Toplantıda ABD’nin Türk şirketlerine koyduğu ek vergilerin gündeme gelmesi üzerine değerlendirme yapan Uğur, Borusan’ın ihraç ettiği ürünler için yüzde 16 ek vergi ödediği bilgisini verdi. Konuyla ilgili Uluslararası Ticaret Mahkemesi’nde dava açtıklarını belirten Agah Uğur, “Bize konulan vergi anti damping değil. İddiaları Erdemir’in bir devlet şirketi olarak bize ucuz çelik verdiği yönünde. Biz girişimlerimizi yaptık. Bu kesinlikle ticari değil politik bir konu. Elimizde Amerikan lobisinden Temsilciler Meclisi üyelerine gönderilen mektuplar var. Bazı şeyler orada çok açık biçimde yazıyor. Vergi için ödediğimiz paraları geri alacağımıza inanıyorum.” dedi. 2014 yılını değerlendiren Uğur, geçen yıl 4,1 milyar dolar olan cirolarını 4,5 milyar dolara çıkardıklarını belirtirken, 2015’te ise hedeflerinin bu rakamı 5 milyar doların üzerine çıkarmak olduğunu dile getirdi. Bu yıl içinde 400 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını da sözlerine ekleyen Uğur, bugüne kadarki toplam yatırımlarını ise 2,5 milyar dolar olarak açıkladı.

Türkiye’de yapacakları yatırımlarda aslan payını enerjinin alacağını vurgulayan Uğur asıl odak noktalarının ise rüzgâr olacağını belirtti. Bugün 700 megavatlık yatırım yapılabilir portföye sahip olduklarını söyleyen Uğur, “Bu rakam 2020’de 2.000 megavata ulaşacak. Ağırlık rüzgârda olmak üzere, portföyümüzü güneş, jeotermal ve hidroelektrik olarak çeşitlendireceğiz.” diye konuştu. Toplantıda iştiraklerine ilişkin bilgiler veren Uğur’un distribütörü oldukları Caterpillar’ın (CAT) üçüncü havalimanın da etkisiyle satış rakamlarını yukarı çektiğini anlattı. Uğur’un verdiği bilgiye göre, ‘Çalışılmıyor, yeri değişecek’ denilen havalimanı için şimdiden 110 milyon Euro’luk 300’ün üzerinde araç satılmış. Bunların çoğu şirketlere teslim edilmiş, küçük bir kısım ise üretimi bekliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.