Koronavirüs aşısında önemli bir gelişme

Koronavirüs aşısında önemli bir gelişme

Dünya genelinde yeni tip koronavirus (Kovid-19) vaka sayısı 5 milyona yaklaşırken Amerikalı bir şirketten aşı çalışması ile ilgili olumlu bir açıklama geldi. Koronavirüse karşı Şubat ayından beri hummalı bir çalışma yapan ABD merkezli Moderna şirketi küçük bir grup üzerinde denediği aşının başarılı sonuçlar verdiğini duyurdu.

Startup şirketi Mart ayında başlattığı çalışamalar çerçevesinde 8 gönüllü denek üzerinde denediği aşının insan vücudunda virüse karşı antikor ürettiğini açıkladı. Şirket yaptığı açıklamada ilk denemelerin küçük bir grup üzerinde olduğu ancak alınan sonuçları ‘erken bir umut’ olarak değerlendirdi.

Bilim insanları hala söz konusu aşının koronavirüse karşı hangi seviyede antikor üreteceği ve bu korumanın ne kadar süreceği ile ilgili süreci anlamaya çalışıyor.

Şu an için aşının olumlu sonuç verdiği ve daha yüksek doz verilmesi halinde vücudun virüse karşı daha fazla antikor üretebileceği sonucuna varıldı.
Sadece aşının vurulduğu bölgede hafif bir kızarıklığın olduğu ancak bunun ciddi bir yan etki göstergesi olmadığı belirtildi.

Biyoteknoloji şirketi, aşı denemelerinde ikinci safhaya geçmek için ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden (FDA) geçen günlerde hızlı bir şekilde izin almayı başarmıştı.

Moderna CEO’su Stéphane Bancel “SARS-CoV-2’den (Koronavirüs) mümkün olduğunca daha fazla insanı korumak için üretebileceğimiz doz sayısını en üst düzeye çıkarabilmek için üretime ayırdığımız yatırımları artıyoruz” dedi.

Şirketin aşı çalışmaları, hızla yayılan virüsü kontrol altında tutma çabalarının önemli bir parçası olarak görülüyor.

ABD’nin sağlık kontrol kuruluşları şirketin çalışmalarını hızlandırması için normal prosedürün dışına çıkarak ‘hızlandırılımış prosedüre’ izin vermişti. Moderna, Temmuz ayında aşı konusunda daha büyük bir aşamaya geçebileceklerini ifade etti.

Şu anda Kovid-19 için onaylanmış bir tedavi veya aşı yöntemi bulunmuyor.

Bilim insanları güvenli ve etkili bir aşının gelişmesinin 12 ila 18 ay sürebileceğini ifade ediyor.

Şirket, büyük miktarda aşı üretmek için İsviçre şirketi Lonza Group AG ve ABD hükümeti ile anlaşmalar imzaladı.

Moderna geçen günlerde yaptığı açıklamada virüse karşı aşıyı bulmaları halinde 2020’nın sonuna kadar 1 milyar doz aşı üretebileceklerini duyurmuştu.

Şirketin hisseleri basın açıklamasından sonra yüzde 20 oranında artış gösterdi.