“Kızılderililer oy kullandığında seçimin rengi değişiyor”

“Kızılderililer oy kullandığında seçimin rengi değişiyor”

Kızılderili avukatlar Arizona, New Mexico, Montana, Kuzey Dakota ve Alaska’da kısıtlayıcı oylama yasalarına karşı davalar kazanıyorlar. Oy vermeyi zorlaştıran daha fazla yasaya rağmen, Yerli Amerikalılar oy kullanmaya devam ediyor.

Isleta Pueblo üyesi ve Kızılderili Hakları Fonu (NARF) avukatı Jacqueline De Leon, Kızılderili seçmenlerinin “önümüzdeki yıl bir dizi seçimi değiştirme gücüne sahip olduklarını” söyledi. Bu da, “Yerli Amerikalıların oy kullanmalarına karşı süregelen düşmanlığı ve Yerli Amerikalıların oy kullanmasını zorlaştırmayı veya imkansız hale getirmeyi amaçlayan yasalardaki çarpıcı artışı” açıklıyor.

Ethnic Media Services’in ve düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında konuşan Avukat De Leon,, Indian Country Today (ICT) ve First Nations Experience (FNX) tarafından desteklenen Indian Country’nin adil temsil mücadelesi hakkında bir haber brifinginde konuşuyordu. ICT Editörü-Büyük Mark Trahant moderatörlüğünü yaptı.

Toplantıda konuşan bir başka isim Indian County Today Gazetesi Editörü Mark Trahat’a göre uygun Kızılderili oylama nüfusu küçük olsa da – Trahant’a göre %1’den az – Yerli Amerikalılar, Alaska’da Senatör Lisa Murkowski ve Temsilci Mary Peltola, Montana’da Senatör Jon Tester ve Kuzey Dakota’da eski Senatör Heidi Heitkamp için seçimleri çoktan değiştirdiler. Oy verme çağındaki Yerli Amerikalılar önümüzdeki yıl Wisconsin, Michigan, Minnesota ve Nevada’da seçimleri değiştirebilirler.

2020’de De Leon, Kızılderili seçmen katılımının tarihsel olarak neden bu kadar düşük olduğunu açıklayan “Her Dönüşte Engeller” adlı 200 sayfalık bir NARF raporunun ortak yazarlığını yaptı.

Raporda De Leon, “Yerli Amerikalıların karşılaştığı saçma yapısal engelleri detaylandırıyor”diyor.

Bunlar arasında uzak oy kullanma yerleri, az sayıda seçmen kayıt fırsatı, oy pusulasını almayı veya kayıt yaptırmayı zorlaştıran veya imkansız kılan ikametgah posta tesliminin olmaması sayılabilir. Kasım ayında oy kullanmak için zorlu yollarda güvenilir ulaşım her zaman bir sorundur.

De Leon, “Bu engellerin var olmasının nedeni, Kızılderili oylarının gücü ve potansiyelidir” diyor.

ARİZONA 

Geçen yıl Arizona’nın 2’in Kongre Bölgesi’nden Tucson yakınlarındaki çok sayıda Hispanik seçmenin yerine Yavapai bölgesindeki, tarihsel olarak Kızılderililer kabilelerine dost olmayan seçmenlerle değiştirerek yasama organı tarafından yeniden çizildi.

Arizona Eyalet Üniversitesi’nin Phoenix’teki Sandra Day O’Connor Hukuk Fakültesi’ndeki Hint Oyun ve Öz Yönetim programı direktörü Derrick Beetso’ya göre “Bunu yapmaya gerek yoktu”. Bu topluluklarda büyük bir insan akını veya göçü olmamıştı. “Aynı evde yaşayan aynı büyükanneyi göreceksiniz. Aynı kabile üyelerinin hepsi yaşadıkları yerde yaşıyor ve Yavapai ilçesinde ve diğer ilçelerde etkilenen tüm farklı bireyler hala aynı bölgede yaşıyor.

Beetso, “İnanmaya yönlendirildiğimiz tek sonuç, herkesin oylarının sayıldığından emin olmak yerine siyasi amaçlar için yapıldığıdır.” Dedi.

KUZEY DAKOTA 

2017’de Cumhuriyetçiler, Kuzey Dakota’da, seçmen kayıt başvurularına bir ikamet adresi koyamadıkları için Yerli Amerikalıların haklarından mahrum bırakan yeni bir seçmen kimliği yasasını kabul etti.

Kızılderili seçmenleri posta kutularını adres olarak kullanır ve yerleşkelerinde postane yoktu. Yerli Amerikalıların posta yoluyla oy kullanmasını da zorlaştıran, De Leon’un “saçma yapısal engeller” dediği şeylerden biri. Yüksek Mahkeme bu yasayı kabul etti ve 2018’de Senatör Heidi Heitkamp koltuğunu Cumhuriyetçi Kevin Cramer’a kaptırdı.

“En büyük zorluğumuz uzak kırsal topluluklardaki seçmenlerle temas kurmak. 2018’de burada çok sayıda kuruluş vardı ve Kuzey Dakota’da yerel oyların yüzde 50’sinden fazlasını elde edebildik,” diyor Nicole Donaghy. Standing Rock Sioux Nation’dan bir Hunkpapa Lakota ve Kuzey Dakota Native Voice’un İcra Direktörü.

Ancak o zamandan beri oy kullanmak daha hantal hale geldi. 2021’de oylama yasalarını değiştirmek için 21 yasa tasarısı önerildi. Ama sadece ikisi geçti. “Bu oylama yasalarını oluşturmak için sürekli büyüyen girişimlere karşı savunma yapmak için NARF ve aşiret liderlerimizle birlikte çalıştık.”

2021’de Kuzey Dakota yasama meclisi seçim haritaları çizdi ancak Hindistan Ülkesinde herhangi bir duruşma yapılmadı. Donaghy, insanları eyalet başkenti Bismark’ta ifade vermeleri için organize etti.

“Kuzey Dakota’da büyük bir kazanç olan iki bölünmüş ev bölgesi oluşturmayı başardık.”

Donaghy, 2022’de göreve aday olan rekor sayıda Kızılderili (10) olduğunu söylüyor. N.D. Native Vote, Rehin Verme kampanyasında CBS tabanlı bir dijital platform kullanıyor.

“İnsanların oy vermeye söz verdikleri yerlerin gerçek zamanlı ısı haritalarını görebilir ve ayrıca tuvalimizi nereye odaklamamız gerektiğine dair bize rehberlik etmeye yardımcı olabiliriz.”

Bölge başına yalnızca bir oy verme yeri vardır ve rezervasyonlardaki oy kullanma yerlerinin hiçbiri erken oylama yapmamaktadır. Donaghy, 2018 seçimlerinde meydana gelen seçmenlerin gözdağı verilmesine karşı korunmak için anket gözlemcileri düzenliyor.

ALASKA’DA DURUM NEDİR? 

Indian Country’nin yeniden dağıtılmasındaki en büyük başarı öyküsü Alaska’dır.

Alaska’da ilk kez, 5 üyeli yeniden dağıtım kurulunda iki Yerli Amerikalı görev yaptı. Nicole Borromeo, başkan yardımcısı ve genel müdür

Alaska Yerliler Federasyonu’nun avukatı da onlardan biriydi.

Borromeo, “Eyalet içinde yaşadığımız en adil, en şeffaf süreç oldu” diyor.

Alaska’nın iç kesimlerindeki McGrath’tan gelen Borromeo, yazılımı öğrendi ve yaklaşık bir ay boyunca günde 4-10 saat haritalama yaptı. 20 senato bölge haritasıyla eşleştirilmiş 40 ev bölgesi haritası hazırladı.