Kızılay ve AFAD, KHK’lılara çadır vermemiş

Kızılay ve AFAD, KHK’lılara çadır vermemiş

Kızılay’ın Kahramanmaraş merkezli depremin ardından AHBAP Derneği’ne çadır satmasının ortaya çıkması tartışılırken bir skandal daha ortaya çıktı. Tr724’e ulaşan bilgilere göre; Kızılay ve AFAD’ın depremden kurtulan vatandaşlara GBT (Genel Bilgi Taraması) yaptığı ortaya çıktı. GBT sorgusunda Kanun Hükmünde Kararname ile kamudan atıldığı tespit edilen kişilere çadır verilmediği öğrenildi. Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay’da bazı vatandaşların başvuruları reddedilmiş. Çaresiz vatandaşlar da soluğu Ahbap gibi derneklere başvurmakta bulmuş. TR724’ün ulaştığı yerel kaynaklar da sözkonusu bu bilgiyi doğruladı.

Devletin olmadığı depremin vurduğu Kahramanmaraş merkezli 10 ilde, halk yaralarını sarmak için yoğun bir mücadele veriyor. AHBAP Derneği başta olmak üzere sivil dernekler  bölge insanın yardımına koşarken, iktidara bağlı Kızılay ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) gibi kurumlar ise olaydan birkaç gün sonra ancak koordine olabildi. Yaşanan süreçten dolayı felaketzedeler iktidar temsilcilerine adeta ateş püskürdü.

Tr724’e ulaşan bir bilgi ise yok artık dedirtti. Depremde evleri yıkılan ve zarar gören vatandaşlar AFAD ve Kızılay’ın kapısını çaldı. Ancak söz konusu kurumlar depremde skandal bir uygulamaya imza attı. Depremzedelere kimlik numaraları üzerinden sorgu yapıldı. 15 Temmuz sonrasında KHK ile kamudan atılan vatandaşların başvuruları anından iptal edildi. Gerekçe olarak da hükümet talimatları gösterildi. Çaresiz binlerce insanda soluğu sivil derneklere başvurmakta buldu.