Kimse Yok Mu’nun suçlanmasına tepkiler devam ediyor

Kimse Yok Mu’nun suçlanmasına tepkiler devam ediyor

Ankara Başsavcılığı tarafından Kimse Yok Mu derneği hakkında başlatılan “silahlı terör örgütü” soruşturmasına ABD’den de tepki geldi.

ABD’nin önemli sivil toplum örgütlerinden Teksas Sivil Haklar Projesi (TCRP) Direktörü James C. Harrington, Kimse Yok Mu Derneğinin yardım toplama izninin iptal edilmesi ve “terör örgütü soruşturması” kararının talihsiz ve utanç verici bir karar olduğunu söyledi.

Kararın politik olduğunu savunan Harrington, dünyada yardıma muhtaç çok sayıda insan olduğunu belirterek, “Daha önce çok iyi işler yapmış hayır kurumlarını iyi değerlendirmek lazım. Hiçbir gerekçe yokken, hayır kurumlarının yardımlarını engellemek, muhtaç insanlar için büyük bir ceza olur. Bu durumu birilerinin dar kalıplı politikaları olarak görüyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başka Müslümanlara yardım çağrıları yaptığı bir  ortamda Kimse Yok Mu’ya yapılanların hiçbir mantığı olmadığını kaydeden Harrington, “Çile çeken insanları gerçekten düşünüyorsanız, bazı anlaşmasızlıklar yaşasan bile, insani yardımı, politikanın üstünde tutarsınız. Bence talihsiz, üzücü ve utuançverici bir karar.

Dünya kamuoyu, devletin dar kalıplı politikalarını, yardım kuruluşlarından daha ön planda tuttuğunu düşünür. Bu duruma gelmek çok trajedi. Hükümetin bunu yapması çok trajedi. Benim için tamamen ayıplanacak bir durum. Birçok insan alınan bu karardan dolayı zarar görecek. Çok berbat bir durum” diye konuştu.

Alınan kararların bağış yapanları da olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken TCRP Direktörü, ateş altında olan bir kurumun insanlar tarafından daha fazla sorgulanabileceğini ve yardımseverlerin bağışta bulunmasının daha zor olabileceğini belirtti.

Harrington, ABD’de benzer bir karar alınmasının mümkün olmadığı, hükümetin bu tarz bir karar alması durumunda mahkemenin direk devreye girerek, yardım kuruluşunun lehine karar vereceğini söyledi.

‘KİMSE YOK MU’NUN HİZMETLERİNİ GÖZERİMLE GÖRDÜM

2013 yazında Türkiye’yi ziyaret eden Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Jean Farish de, “Kimse Yok mu Kurumu’nun hizmetlerinin önemine gözlerimle şahit oldum. Global anlamda bir çok başarıya imza atmış bu kurum desteklenmeli” dedi.

Hizmet hareketinin, üniversitelerin toplumla ve toplum için çalışmasını çok iyi koordine ettiğini belirten Dr. Jean Farish bu bağlamda Kimse Yokmu Kurumu’nun hizmetlerinin sosyal ve akademik alanlarda global refaha katkısının büyüklüğünün önemle altını çizdi.

Mobilize olmayı başaran uluslararası bir yardım kurumu olmanın zorluklarına dikkat çeken Dr. Farish, dünyada benzerleri az bulunan bir sistemle en ulaşılmaz yerlere ulaşmayı başaran, global barış ve birlikteliğe hizmet eden bu kurumun önünün kesilmesi yönündeki çabayı anlayabilmenin imkansız olduğunu ifade etti.

“Bir çok ülkede, hükümetler bu tip kurumları teşvike çalışırken Türkiye’de Kimse Yokmu’nun sıkıntıda olduğunu ilk duyduğumda kulaklarıma inanamadım! Bağış sahipleri ve yardımdan faydalananlar açısından bu tip bir söylenti bile çok can sıkıcı çünkü bu tip kurumlarda global toplumun bir parçası olabilmek açısından şeffaflık ve devamlılık çok önemlidir. En ufacık şüpheye yol açacak bir girişim, kurumun uluslar arası iletişim ağında çok büyük olumsuz sonuçlara yol açabilir” diyen Dr. Farish, Birleşmiş Milletler’in milenyum hedeflerine ulaşmayı amaçlayan, uluslararası arenada söz sahibi bir kuruma ilişkin karar alınırken çok hassas davranılması gerektiğinin ve bu karar kurumun imajını zedeleyecek ise çok dikkatli davranılması gerektiğinin altını çizdi.

Dr. Farish, fakirlik kavramının fiziksel ve duygusal ihtiyaçlar çerçevesinde ele alınmasına dikkat çekerek, “Eğer dünyanın her hangi bir yerinde fakirlikten bahsediliyorsa orada beslenme problemi vardır. Evsizlik, bulaşıcı hastalıklar, eğitim eksikliği var demektir ve oraya yardımın kesilmesi tüm bu problemleri arttırarak toplumsal gelişmeyi kesintiye uğratır. Global bir toplum olarak anlamalıyız ki, bugün dünyanın herhangi bir yerinde varolan fakirlikle mücadele etmemek uzun vadede tüm dünyayı etkileyecek problemlerin doğmasına sebep olacaktır. Özellikle kadınların ve çocukların risk altında olması bu konuya eğilirken bizi iki kez düşündürmeli” dedi.

Farish, günümüzde toplum liderlerini bu konulara eğilirken özenli davranmaya davet etti.

Liderlerinin yalnızca temsil ettikleri ülkeye değil, global topluma karşı da sorumlu olduğunu vurgulayan Dr. Farish, “Bir dünya lideri yüzeysel kısa dönem şahsi refah getirecek girişimlerle dünyada sosyal adaleti engelleyecek işlere girişmemeli. Bir liderin doğru iş yapan bir kuruma karşı başlattığı girişim, en çok kendi güvenirliliğini risk altına atar” diyerek liderleri adil olmaya davet etti.

Farish, “Günümüz liderlerinin hedefleri, sosyal adalet, toplumda uyum, toplumsal suçların azaltılması, ümitsizliğe çare olma olmalı. Yoksa kendi çıkarlarını toplumun ihtiyaçlarının önüne koyanlar eninde sonunda kaybetmeye mahkumdur” uyarısında da bulundu.

Dr. Jean Farish kimdir?

Hayatı akademik başarılarla dolu olan Dr. Jean Farish, bilinçli yaşamı teşvik etmek için yazdığı için kendini “dönüşümsel bir yazar” (transformative creative writer) olarak tanımlıyor. O Tougaloo College Psikoloji dersleri veren ve Jackson State Üniversitesi ve edebiyat Fakültesi Rehabilitasyon Bölümü’ne danışmanlık yapan Dr. Jean Farish 28 yıl akademik tecrübesinin yanı sıra çok kültürlülük ve insani projeler üzerine çalışıyor.

ABD dışında bir çok üniversitede misafir öğretim görevlisi olarak bulunmasının yanı sıra, konferanslara, panellere ve sempozyumlara da konuşmacı olarak davet edilen Dr. Farish geçen yaz böyle bir proje için bulunduğu Türkiye’de yaptığı incelemeler sırasında, Kimse Yok mu adlı yardım kurumunu da ziyaret etmiş ve yapılan hizmetleri bizzat yerinde tetkik etme fırsatı bulmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.