Kazada hatalı harita ihtimali

Kazada hatalı harita ihtimali

Filipinler’de Amerikan donanmasına ait mayın tarama gemisinin, mercan kayalığına oturmasına, hatalı bir haritanın yol açmış olabileceği bildirildi.

ABD donanmasından yapılan açıklamada, tüm Amerikan gemileri tarafından güvenli seyir için kullanılan Dijital Deniz Haritaları ile ilgili olarak yapılan incelemede, haritaların hatalı veri içerdiğinin görüldüğü, bunun geminin mercan kayalıklarına oturmasının sebebi olabileceği belirtildi.

Açıklamada, gemiyi sıkıştığı yerden çıkarmak için iki gündür süren çalışmaların sonuç vermemesi üzerine subaylar ve mürettebattan oluşan 79 kişinin gemiden ayrıldığı da belirtildi.

Manila’nın 640 kilometre güneybatısında Sulu Denizi’nde Tubbataha Ulusal Deniz Parkı’nda transit geçişte meydana gelen olayda, yaralanan veya yakıt sızıntısı olmadı.

Filipinli yetkililer, UNESCO’nun Dünya Mirasları listesinde yer alan, koruma altındaki mercan kayalıklarının uğradığı zararı değerlendirmeye çalışıyor.

7. Filo Komutanı Koramiral Scott Swift, gemiyi sıkıştığı yerden kurtarana kadar bölgedeki çalışmaların süreceğini, çalışmalar sırasında çevreye verilecek zararın en aza indirilmesi için tüm adımların atıldığını kaydetti.

Dünya Vahşi Yaşam Fonu (WWF), ilk görsel incelemeye göre, 68 metre uzunluğundaki, bin 300 tonluk USS Guardian gemisinin, mercan kayalıklarının en az 10 metresine zarar verdiğini bildirdi.

Filipinler ordusunun havadan çektiği fotoğraflar da geminin pruvasının sığ sularda mercanların üstüne oturduğunu gösterdi.

Kazanın nedeni soruşturulurken, koruma altındaki bölgelerin yönetimde görevli hükümet yetkilisi Angelique Songco, hükümetin, zarar gören her metrekare mercan için 300 dolar kadar ceza uyguladığını söyledi.

2005 yılında Greenpeace örgütünün gemisi, aynı bölgede mercan kayalığına oturmuştu, örgüte 7 bin dolar ceza kesilmişti.

Songco, Tubbataha Ulusal Deniz Parkı korucularının, inceleme için gemiye binmelerine izin verilmediğini ve ABD’nin Manila Büyükelçiliği ile iletişime geçmelerinin istendiğini kaydetti.

Filipinler ordusunun sözcüsü Binbaşı Oliver Banaria, Amerikan donanmasının kendilerinden yardım istemediğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.