Kanadalı gazeteciler cemiyeti: Basına baskı Erdoğan’ın intikamı
İfade Hürriyeti İçin Kanadalı Gazeteciler (CJFE), Kanada’daki Türk Büyükelçisi’ne yazdığı mektupta, 14 Aralık özgür basına yönelik operasyonu ve medyaya karşı sürdürülen baskıların suçtan ziyade Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’ın intikamı olmasından derin kaygı duyduklarını yazdı.
14 Aralık özgür basına karşı düzenlenen operasyondan sonra Türkiye’nin Kanada Büyükelçisi Selçuk Ünal’a mektup yazdıklarını söyleyen CJFE yetkilileri, kendilerine cevaben tutuklu kimselere karşı adil yargılanma yapılacağına dair karşılık verildiğini ifade etti. CJFE, “Bunu duymaktan mutluluk duyduk ancak tutuklanan kişilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdiği düşünülürse bu kimselerin devlet karşıtlığı ile suçlanıp intikam alınıyor olmasından dolayı derin endişe duymaktayız.” açıklamasını yaptı.
CJFE adına mektubu kaleme alan kurumun Başkanı Arnold Amber, devlet karşıtlığı ile bir gazetecinin suçlanmasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Amber, Türkiye’de hapiste olan 7 gazeteciden 6’sının bu suçla itham edilerek hapis yattığına dikkat çekti. CJFE, “Bu asılsız suçlama (devlet karşıtlığı) Türk medyasını korkutma yoluyla susturmaktır.” dedi.
CJFE, 25 Kasım 2014 tarihinde Ankara’da bir mahkemenin yolsuzluklar hakkında yayın yasağı kararı aldığı ancak 70 kadar gazetecinin bu konuda yasağı görmezden gelerek haber yazdığını hatırlattı. CJFE mektubunda, “Alınan karar, yolsuzluk soruşturmasının haber yapılmasını engelleme ve yasağı görmezden gelen gazetecileri de cezalandırmak için tasarlanmış görünüyor” dedi.
Basın hürriyetinin demokratik toplumlar için olmazsa olmaz şartlarından birisi olduğu hatırlatılan mektupta, Büyükelçiye hitaben, “Siz, yargının Türkiye’de bağımsız olduğunu ifade ediyorsunuz ancak, yolsuzluk soruşturması ve muhalif medya kuruluşlarını hedefleyen, Türk polisinin devam eden baskınları bu yasakların siyasi olduğunu gösteriyor.” denildi. Kurum ayrıca geçtiğimiz ay Cumhuriyet Gazetesi’nin yayınının durdurulması için polisin yaptığı baskını da mektubunda hatırlatarak, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Charlie Hebdo saldırısına tepki için Paris’te yürüşe katılmasından sonra Türkiye’de bir gazeteye baskın yapılmasının çok üzücü olduğu dile getirildi.
Mektubun sonunda CJFE, Türk Büyükelçisi’ne medyanın daha özgür bir ortamada, baskıya maruz kalmadan işlerini yapabilmesi için 14 Aralık ve sonrasında haklarında dava açılan gazetecilerin davalarının düşmesini talep etti.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment