Kabe’ye gölgelik ve şemsiye sistemi geliyor

Kabe’ye gölgelik ve şemsiye sistemi geliyor

Kabe’de tavaf alanını genişletme çalışmaları için hazırlanan ‘Haremeyn-i Şerifeyn Genişletme Projesi’nin dikkat çekici detayları ortaya çıktı.

Mescid-i Nebevi’de olduğu gibi Kabe’nin de açık alanları, en üst katı ve tavaf bölgesinde gölgelikler tesis edilecek. Dış avlularda ise Mescid-i Nebevi’deki şemsiye sisteminin benzeri kurulacak. Böylece, Kabe’nin üst kısmı hariç, her yeri açılır kapanır gölgelikler ile kaplanacak.

Şimdiye kadar 100 milyar Suudi Arabistan Riyali’nin harcandığı proje kapsamında sökülen Osmanlı Revakları da proje içerisinde belirlenen noktalara, aralarında Türklerin de bulunduğu çok sayıda uzman tarafından monte edilecek. Revaklar, Harem’in eski görünümünü ve dokusunu bozmadan, hacıların rahat ibadet etmelerini sağlayacak şekilde yerleştirilecek.

Harem Proje ve Araştırma Genel Müdürü Abdülmuhsin bin Humeyd, “Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz’in Haremeyn-i Şerifeyn Genişletme Projesi” hakkında bilgiler verdi. Tavaf alanını genişletme çalışmalarının birinci aşamasının bir yıl önce başladığını dile getiren Humeyd, projenin ilk aşamasının tamamlandığını ve bu yıl Hac döneminde kullanılmaya başlandığını kaydetti.

SAATTE 105 BİN KİŞİ TAVAF YAPACAK

Safa Tepesinin hizasından başlayan çalışmanın Sa’y alanını da kapsayarak Fetih kapısında sona erdiğini belirten Humeyd, projenin ikinci aşamasının ise bu yılki Hac döneminin tamamlanmasının hemen sonrasında başlayacağını ifade etti. Üçüncü aşamanın da Hicri 1435 yılından itibaren başlayacağını dile getiren Humeyd, şöyle devam etti: “Projenin ilk aşamasında saatte 105 bin kişinin tavaf yapabilmesi hedefleniyor. Projede ayrıca, özel ihtiyaç sahiplerine yönelik hizmetler de yer alıyor. Tavaf alanındaki inşaat çalışmaları sebebiyle, çelik konstrüksiyondan geçici tavaf halkaları kuruldu. Bu alanda yaşlılar, tekerlekli sandalye kullananlar ve diğer engelli gruplar yararlanıyor. Platforma giriş üç ayrı köprü ile sağlanıyor. Üç aşamalı inşaat süreci tamamlandıktan sonra, elektrik motorlu tekerlekli sandalyelerle tavaf yapmak mümkün olacak.”

KABE’YE METRO İLE ULAŞIM

Kabe’nin etrafında namaz kılınan açık alanlara Mescid-i Nebevi’deki gibi gölgelik yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soruya Humeyd, “Tabii hiç şüphesiz. Uygulanacak projeler arasında Mescid-i Haram’ın açık alanları (saha), en üst katı ve tavaf alanında gölgelikler tesis edilecek ve buna ek olarak dış avlularda ise Mescid-i Nebevi’deki şemsiye sisteminin benzeri kurulacak.” karşılığını verdi.

“Kral Abdullah Harem Genişletme Projesi” içerisinde metro çalışmalarının da bulunduğunu dile getiren Humeyd, metronun da iki-üç yıl içerisinde hizmete gireceğini söyledi. Proje için şimdiye kadar 100 milyar Suudi Arabistan Riyali harcandığını açıklayan Humeyd, harcamaların bir üst sınırının olmadığını vurguladı.

 

KOTA SINIRLAMASI PROJE BİTENE KADAR DEVAM EDECEK

Humeyd, ülkelere uygulanan kota sınırlamasının proje’nin üç aşamasının tamamlanmasına kadar devam edeceğini belirtti. Türkiye tarafından da yakından takip edilen metaf alanının etrafındaki Osmanlı Revakları’nın akibetiyle ilgili bir soruya Humeyd, “Eski revaklar, yeni yapılan proje içerisinde belirlenen noktalara gerektiği gibi monte edilecek. Eski revaklar, içlerinde Türklerin de bulunduğu Suudi Arabistan’ın içinden ve dışından çok sayıda uzmanların yardımıyla yerlerine konulacak.” karşılığını verdi. Revakların Harem’in eski görünümünü ve dokusunu bozmadan, aynı zamanda hacıların rahat ibadet etmelerini sağlayacak şekilde yerleştirileceğinin altını çizdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.