İstihbarat Şefi dinleme skandalı için: Tamiri mümkün olmayan zarara yol açtı
Amerika’nın Milli İstihbarat şefi James Clapper, gündemi sarsan telefon dinleme ve internet takibini savundu. Şef Clapper, skandalın ortaya çıkmasını ise, ‘‘Tamiri mümkün olmayan zarara yol açtı’’ diye rahatsızlığını dile getirdi.
Gizli mahkeme kararının deşifre edilip kamuoyu ile payşalışmasının ülkenin istihbarat çalışmalarına zarar vereceğini savunan Clapper, Amerika’nın en büyük 9 internet sitesinin taban verilerine girilmesini kabul etti ancak ABD vatandaşları hakkında dosya tutulduğu iddialarını ise yalanladı.
Önce İngiliz Guardian gazetesinde patlak veren skandala göre Pentagon’a bağlı Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) istihbarat biriminin Verizon adlı ülkenin en büyük GSM şirketinin abonelerini dinlediği iddiasının ardından ikinci olay Washington Post (WP) tarafından patlatıldı.WP, haberinde FBI ile NSA’nın ülkenin en büyük internet siteleri olan Google, Youtube, Yahoo, Facebook, Apple, Skype, sohbet odaları ile e-mailleri dahi takip edip paylaşılan tüm fotoğraf, dosya, video görüntülerinin dahi takip ettiklerini yazdı.
PRISM (Prizma) adlı yapılanma WP ile Guardian gazetelerinin haberlerine göre eski Başkan George W. Bush döneminde hayata geçirilmiş bir program. Başkan Barack Obama döneminde ise bu program genişleterek çalışmalarını sürdürmüş. Bu programın kullanıcı bilgisi toplamadığı, bilgi akışı içerisinde belli terimleri hedef alarak veri biriktirdiği ifade ediliyor. Ancak bazı güvenlik uzmanları, terimler üzerine sanal ve telefon dinleme olaylarının Prizma programı dışında 11 Eylül’den sonra süregelen süreçte devam eden bir uygulama olduğuna dikkat çekiyor.
Gazetelerin iddialarını yalanlamayan yetkililer, NSA’nın milyonlarca telefon kaydını gizlice topladığını doğruladı. Kongre’de olayla ilgili bilgi veren Clapper, Prizma programının ortaya çıkarılmasının Amerika için bundan sonra tehdit olabilecek olayları gün yüzüne çıkarmayı çok zolaştırdığını iddia etti. Clapper, internet sitelerinin verilerini kullandıklarını da itiraf ederken, haklarında dosya tutulan kişilerin Amerikan vatandaşlarının olmadığını yabanacı kimselerin olduğunu da savundu. Clapper programın, ‘‘ABD dışındaki kişilerle ilgili dış istihbarat bilgileri toplamak için tasarlandığını” ileri sürdü.
İstihbarat birimlerinin veri tabalarına girdiği 9 nternet şirketlerinin Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube ve Apple olduğu açıkladı.
Sözkonusu şirketler ise kullanıcıların özel bilgilerine erişim izi vermediklerini, sadece yasal yükümlülüklerini yerine getirdiklerini itiraf etti.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment