İnsan Hakları İzleme Örgütü: 34 bin Gülenist tutuklu ve yurt dışından kaçırılıyorlar

İnsan Hakları İzleme Örgütü: 34 bin Gülenist tutuklu ve yurt dışından kaçırılıyorlar

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün insan hakları raporunun Türkiye bölümünde başta Hizmet Hareketi olmak üzere terör soruşturmalarındaki hak ihlalleri tek tek sıralandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 2019 yılı insan hakları raporunu bir basın toplantısıyla kamuoyuna sundu. Raporda Türkiye’deki pek çok terör davasının ikna edici kanıttan yoksun olduğu belirtildi.

Raporda Türkiye’ye birçok konuda eleştirler getirildi.

İlk olarak siyasi gelişmeleri değerlendiren İnsan Hakları İzleme Örgütü, 24 Haziran 2018 seçimlerinin Olağanüstü Hal döneminde yapıldığını hatırlattı. Raporda, seçimin “medya sansürleri” ve hükümetin “düşman” ve “muhalif” kabul ettikleri kişilere yönelik baskıları altında gerçekleştiği belirtildi.

Halen Türkiye’de birçok gazeteci ve siyasinin hapiste olduğu, cumhurbaşkanlığı adayı Selahattin Demirtaş’ın seçime tutuklu olarak katılabildiği kaydedildi.
YÜRÜTME GÜCÜNÜ DENGELEYECEK MEKANİZMALAR BULUNMUYOR 
2017’deki referandum ile geçilen Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde, yürütme gücünü dengeleyecek “kontrol ve denge” mekanizmalarının bulunmadığı belirtilen raporda, sistemin meclisin gücünü azalttığı ve cumhurbaşkanına yargıdaki atamalarda geniş yetki verdiği vurgulandı.
OLAĞANÜSTÜ HAL KALKTI, YERİNE BENZERİ YASALAR GETİRİLDİ 
Olağanüstü Hal uygulamasının 2018’de yürürlükten kaldırılmasına rağmen Ağustos ayında meclisten yeni terörle mücadele yasalarının çıktığı ve bu yasaların yetkililere olağanüstü hal dönemindeki gibi geniş yetkiler verdiği belirtildi.

Bu yasaların zaten geniş yetkilere sahip valilere toplanma ve yürüyüş konuları ile seyahat özgürlüğünü kısıtlayacak yetkiler verdiğine işaret edildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.