İmam Faisal çok tartışılan camiyi kitabında anlattı
İki yıl önce gündeme geldiğinde birçok çevreden tepki toplayan ve Amerikan kamuoyunu uzun süre meşgul eden Ground Zero yakınlarında açılması planlanan İslami merkez ve cami bugün bambaşka bir şekilde anılıyor. 2010 yılının Mayıs ayında Cordoba İnisiyatifi (Cordoba İnitiative) tarafından açılacağı açıklanan cami ve kültür merkezi için herhangi bir net plandan söz edilmemişti. Cordoba İnisiyatifi 100 milyon dolar değerinde olması planlanan proje için Manhattan’ın aşağı bölgelerinde bulunan Burlington Coat Factory’ye ait binayı satın almış ve binada toplu ibadetler yapmaya başlamıştı.
Proje kamuoyunda büyük tartışmaları fişeklemiş 11 Eylül’de yakınlarını kaybeden kimi kişiler böyle bir merkezin açılmasının doğru bir karar olmadğını dile getirmişti. Camiye kimi İslam karşıtı çevreler ‘Zafer Camisi’ ismini bile takmışlardı.
Kamuoyundaki bu ateşli tartışmaların ardından Ground Zero yakınlarındaki bina için üretilen proje durdurulmasa da yavaşlatıldı. Cordoba’dan projeyle ilgilenen yetkililer bu projenin hangi şekli alacağına New Yorklu Müslüman ve Müslüman olmayan halkın birlikte karar vereceğini açıklamıştı. Binayla ilgili herhangi bir somut adımın atılmasının ise 5 yıl gibi uzun bir zamanı alabileceği de yapılan açıklamalar arasındaydı.
Projenin başlangıcından itibaren içinde bulunan ve süreci birebir izleyen isimlerden bir tanesi de İmam Faisal Abdul Rauf olmuştu. Cordoba İnisiyatifi’nin kurucularından ve ünlü bir imamın oğlu olan Abdul Rauf şimdi Moving the Mountain, Beyond Ground Zero to a New Vision of Islam in America isimli kitabıyla bu serüveni ve daha bir çok konuyu Amerikalı bir Müslüman’ın perspektifinden gün yüzüne çıkartıyor. 8 Mayıs’ta kitapçıların raflarında yerini alacak kitapta Amerika’da bir Müslüman’ın kendi benliğini kurma ve insanlara kimliğini tanıtabilme mücadelesi anlatılıyor.
Kitap, İslam hakkında yeni bir tartışmanın da ilk sinyallerini veriyor. Ilımlı Müslüman’lara dünyanın ne denli ihtaiyacının olduğunun altını çizen kitap bu bağlamda İslamiyet’i anlamak için harcanacak içten bir çabanın da önemine vurguda bulunuyor. Henüz kitapçılarda yerini almayan kitap bu çabayla korku ve cahilliğin yerini saygı ve asaletin alacağını da tanıtıcı metninde dile getiriyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment