HRW uzmanı Pitter, ‘‘NYPD’nin yaptığı insan haklarına saldırıdır’’

HRW uzmanı Pitter, ‘‘NYPD’nin yaptığı insan haklarına saldırıdır’’

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) New York Polis Departmanı’nın (NYPD) Müslüman öğrencileri takip, haklarında rapor hazırlama, camilere ajan gönderme gibi uygulamalarına tepki gösterdi. Cihan’a özel açıklama da bulunan HRW kontra-terörizm uzmanı Laura Pitter, ‘‘New York Polisi’nin yapmış olduğu eylem insan haklarına ciddi bir saldırı ve din özgürlüğünü kısıtlayan bir yaklaşımdır’’ dedi.

NYPD’nin herhangi bir suç unsurunun olmamasına rağmen Müslümanların iş yerlerini, okullarını, camilerini gözetlemesini eleştiren Pitter, bunun insan haklarına aykırı son derece çirkin bir uygulama olarak yorumladı. Pitter, ‘‘Bu olayın peşi bırakılmamalı ve ilgili makamlar olayla ilgili soruşturma açmalıdır’’ dedi.
Olay ile ilgili olarak yerel değil federal bir soruşturmanın açılmasını beklediğini aktaran Pitter, buna gerekçe olarak da NYPD’ye hem Beyaz Saray hem de İç Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan maddi yardımı gerekçe gösterdi. Beyaz Saray ile bakanlığın Müslüman toplum ile NYPD’nin diyalog kurabilmesi için kaynak yardımında bulunduğunu belirten Pitter, bu nedeniyle yerel değil federal yargının ancak soruşturma açabileceğini kaydetti.
New York valisi, New York şehri belediye başkanı ile NYPD müdürü Raymond Kelly’in NYPD’nin Müslümanları izleme ve fişlemesini destekledikleri yönündeki açıklamalarına da tepki gösterdi. İlgili kişilerin savunma da olduklarına dikkat çeken Pitter, ‘‘Demek ki ortada bir yanlış var ve sonuçta bu kimseler polisi savunma gereği hissediyor’’ dedi. ”İNSANLARDAKİ POLİSE KARŞI OLAN GÜVEN KALMAZ” Kontra-terörizm konusunda her yetkin kişinin bugün terör ile mücadelede Müslüman toplum ile sağlıklı iletişim kurulmasının başarı adına çok önemli etken olacağı konusunda hemfikir olduğunu vurgulayan Pitter, ‘‘Ancak bakın ki, NYPD, herhangi bir suçun dahi olmadığı yerlere giderek insanları, camileri gözetlemiş. Bu uygulama insanlardaki polise karşı olan güveni ortadan kaldırır’’ dedi.
NYPD’nin yalnızca New York ile değil çevredeki eyaletlerde de Müslümanları gözetlediğini belirten Pitter, buna New Jersey eyaleti valisinin de tepki gösterdiğini hatırlattı.
NYPD’nin İslam karşıtlığı uygulamasının ilki geçtiğimiz ocak ayında Müslümanları aşağılayan ‘‘Üçüncü Cihad’’ isimli pro-İsrailci bir vakıf tarafından hazırlanan belgeseli bin 500’e yakın elemanına göstermesiyle gündeme gelmişti. Son olarak NYPD’nin İslam karşıtlığı uygulamalarına son olarak hiçbir suç unsuru olmamasına rağmen Müslüman öğrenci ve iş yerlerini takip, camilere ajan gönderme ve bazı kişiler hakkında raporlar tutarak fişleme yapması ile tepki çekmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.