HRW: Türkiye’de insan hakları ve hukukun üstünlüğü erozyona uğradı

HRW: Türkiye’de insan hakları ve hukukun üstünlüğü erozyona uğradı

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden (HRW), Recep Tayyip Erdoğan’ın halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olmasına rağmen son iki yılda ülkede insan hakları ve hukukun erozyona uğradığı eleştirisi geldi.

HRW’nun Türkiye uzmanı Emma Sinclair-Webb tarafından kaleme alınan açıklamada, ‘‘Üç dönem başbakanlık yapmış ve AKP’nin de lideri olan Erdoğan’ın Türkiye’nin modern tarihinde yerini alacağı garanti. Anlaşılması zor bir şekilde son iki yılda Erdoğan gücünü pekiştirdikçe ülkede insan hakları ve hukukun üstünlüğünün de erozyona uğradığı bir gerçek.’’ ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, Türkiye’de askeri vesayetin kalkmasının önemli olduğu ancak bunun bağımsız bir adalet sisteminin herkes için eşit şekilde uygulandığı ve hükümetin hesap verebilirliği anlamına gelmediği vurgulandı.

Bakan ve bakan çocuklarının isminin karıştığı 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasının patlak vermesinin ardından Erdoğan hükümetinin birçok kanunu kendi ajandasına göre değiştirdiğine işaret eden Sinclair-Webb, sosyal medyanın da ‘‘ağzına bağ’’ vurulmaya çalışıldığını dile getirdi.

Açıklamada, hükümetin yolsuzluk soruşturmasına defalarca müdahale ettiği, yargı sistemini, suçlayıcı açıklamalar ve toplumda kutuplaşma meydana getiren söylemler kullanarak eleştirdiği ifade edildi.

Erdoğan’ın balkon konuşmasında 77 milyonunun cumhurbaşkanı olacağı yolundaki sözlerine HRW’nun Türkiye uzmanı Sinclair-Webb, ‘‘Eğer Türkiye demokratik bir ülke olma amacında ise, insan haklarının herkes için geçerli olduğu idrakine vararak yeni cumhurbaşkanı da dahil her politikacının bu konuda acil adımlar atması gerek.’’ diye yazdı.

İnsan haklarındaki eksiklikler ile adaletteki bu açığın Kürt sorununun da tam kalbinde yatan problem olduğuna işaret eden HRW, ‘‘Gazeteciler, Erdoğan’ın gücünü nasıl koruyacağı ve AKP’yi kontrol edip edemeyceğini tartışıyor. Uzun vadede Türk halkı hesap veren bir hükümet ve insan haklarına dikkat eden bir politik lider istiyor mu? İşte bu sorunun cevabı Türkiye’nin de demokratik geleceğinde kilit rol oynayacak.’’ denildi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.