HRW: ‘İç Güvenlik Paketi’ insan haklarını ihlal eder

HRW: ‘İç Güvenlik Paketi’ insan haklarını ihlal eder

Uluslararası İnsan Hakları Gözleme Örgütü (HRW), hükümet tarafından TBMM’ye sunulan “İç Güvenlik Paketi” yasa teklifinin insan haklarını ihlal edeceği konusunda Türkiye’yi uyardı.
HRW, polise kanun paketi ile hükümetin tanıyacağı arama ve gözaltı yetkisini insan haklarını zedeleyecek unsurların bulunduğu konusunda uyardı. HRW, kanun paketi ile birlikte yine kolluk güçlerine tanınan ateşli silah kullanma ve savcıların yargıdaki rolünün üstünde yetkiler sağlanacak olmasını da keyfi uygulamalara yol açabileceğinden dolayı eleştirdi.

2 Aralık’ta Meclis’te kabul edilen teklifin polisin yetkilerini genişlettiğinin altını çizen HRW, gösteriye katılanların suçlu ilan edilerek valilerin talimatıyla polislerin bu cezayı kesecek olmasının, insan haklarına aykırı olduğuna işaret etti.
Hükümetin daha önce parlamentoyu polisiye tedbirlerini arttırmak için zorladığı ve son teklif ile kolluk güçlerinin yetkisinin arttırılmak istediğini belirten HRW’ın Türkiye Uzmanı Emma Sinclair-Webb, “Parlamento bu kanun paketini durdurmalı ve bu tasarının hem insan haklarına hem de kamu güvenliğine zarar vermeyeceğinden emin olmalı” dedi.

6 Ekim’de yaşanan protestolarda 50 kişinin öldüğünü hatırlatılan HRW açıklamasında, Diyarbakır ile diğer şehirlerde öldürülen protestocuların neden öldüklerine dair soruşturma başlatılmasını da istedi. “Protestolarda şiddeti önlemeye yönelik haklı endişe polise kontrol (hukuk) dışı güç verecek şekilde giderilmemeli” diyen Sinclair-Webb, “Meclis, insanları keyfi devlet erki kullanımından ve kamu şiddetinden koruyacak değişiklikler yapmalıdır” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.