HRW: Hidayet Karaca’ya terörizm suçlaması inandırıcı değil
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), bugün yayınladığı bir raporda AKP iktidarı ve cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sert eleştirilerde bulundu. AKP’nin son dönemdeki hukuk dışı hamlelerle son on yılda elde ettiği kazanımların altını oyduğunu ileri süren kurum, “Erdoğan ve AKP, Türkiye’deki insan hakları ve hukukun üstünlüğü kavramların zarar verdi” dedi.
Yayınladığı “2015 Dünya İnsan Hakları Raporu” ile dünya genelinde geçtiğimiz yılın bir değerlendirmesini yapan uluslararası kuruluş, AKP hükümetinin sosyal medyayı susturmak, yargı üzerinde yürütme kontrolü sağlamak ve medyaya sansür uygulamak için eşi görülmemiş adımlar attığının altını çizdi.
HİDAYET KARACA ŞAİBELİ BİR ŞEKİLDE TUTUKLANDI
656 sayfalık raporun Türkiye bölümünde Ankara’nın insan hakları ihlalleri detaylı olarak gözler önüne serildi. Samanyolu Medya Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın gerekçesiz bir şekilde hapse atılmasının da eleştirildiği raporda, AKP hükümetinin polise sağladığı orantısız güçle bireylerin kişilik haklarının ihlal ettiği ifade edildi. Raporda, “Hükümetin yolsuzluk konusundaki eleştirileri karşı tahammülsüzlüğü yüzünden ‘kamu görevlilerine hakaret’ gerekçesiyle kovuşturmaya uğrayan kişi sayısında büyük artış oldu. Hatta bazı kişiler bu suçlamayla tutuklandı. Yıl sonunda Samanyolu TV genel müdürü Hidayet Karaca, inandırıcı olmayan bir terör suçlaması kapsamında tutuklandı.” denildi.
“DEMOKRATİK KURUMLAR EROZYONA UĞRUYOR”
Raporun Türkiye bölümünü kaleme alan bu kuruluşun Türkiye Uzmanı Emma Sinclair-Webb, “Sandıktan zaferle çıkmak, hükümet ve Cumhurbaşkanı Erdoğan için son on yılda gerçekleşen reformlardan geri adım atmak ve Türkiye’nin demokratik bir ülke olmasını sağlayan kurumları erozyona uğratmak için mazeret olamaz” dedi.
Hükümeti ve Erdoğan’ı Türkiye’nin demokratik geleceğini tehdit etmekle eleştiren Sanclair-Webb, “Adalet sisteminin dizginlenmesi, polisin yetkilerinin artırılması ve denetimsizliği ile basının susturulmasının Türkiye vatandaşlarını yaraladı ve ülkenin uluslararası itibarını zedeledi” dedi.
ÇARŞI DA RAPORA GİRDİ
HRW, Türk hükümetinin Meclise sunduğu güvenlik tedbirleri paketiyle polisin arama ve yakalama yetkilerini arttırarak göstericilere karşı ölümcül güç kullanılabileceği koşullar sağlamakla da eleştirdi. Raporda, yasa teklifteki bazı kanunlarının yasalaştığı bazılarının ise hala Meclis’in onayını beklediği kaydedildi. HRW, “Bu değişiklikler büyük olasılıkla devlet görevlilerinin sivillere yönelik ihlallerinin cezasız kalması uygulamasını daha da kötüleştirecek. Hükümetin gösterilere ve eleştiriye tahammülsüzlüğüne bir örnek 2013’te İstanbul’un merkezindeki Gezi Parkı’nın imara açılmasına karşı yapılan protestolara katılan bir futbol taraftar grubunun üyelerinin 2014’te darbe girişimi suçlamasıyla yargılanmaları oldu” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de geçtiğimiz yıl olumlu gelişme olarak yalnızca devam eden ‘Barış süreci’ni gösteren New York Merkezli insan hakları kuruluşu, “Her ne kadar ordu ve PKK, 2014 yılı boyunca ateşkesi bozmadılarsa da, Ekim ayı başında güneydoğu illerinde yaşanan şiddetli gösterilerde yaklaşık 50 sivil öldü” denildi.
“İNSAN HAKKI İHLALLERİ İÇİN HESAP SORULMUYOR”
Dünya Raporu’nda Türkiye’nin Suriye’den gelen 1,6 milyonu aşkın kişi dahil olmak üzere mülteci ve sığınmacılara yaklaşımı, devlet görevlilerinden 1990’lardan bugüne kadar gerçekleştirdikleri insan hakları ihlalleri için hesap sorulmaması ve Türkiye’nin dış politikasının insan hakları boyutu da inceleniyor.
Raporun giriş yazısında HRW Direktörü Kenneth Roth da hükümetlerin sıkıntılı dönemlerde insan haklarının etkin bir ahlaki rehber olması gerektiğini ve hak ihlallerinin ciddi güvenlik sorunlarını tetikleyeceği veya şiddetlendireceğinin fark edilmesini istedi. Roth, özgürlük ve ayrımcılık yasağı gibi temel değerlerin altının oyulmasından elde edilecek kısa vadeli kazanımların aksine uzun vadede ortaya çıkaracak bedelin çok ağır olacağı uyarısında bulundu.
RAPORDA ABD DE ELEŞTİRİLİYOR
Güvenlik tehditleri karşısında insan haklarını yok sayma eğilimi geçen yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde de öne çıktığı raporda ifade edildi. İnsan hakları kuruluşu, ABD Senatosu’nda oluşturulan bir komite tarafından CIA’in gerçekleştirdiği işkence vakalarının ortaya konduğu korkunç raporun özetinin yayınlandığı, ancak Başkan Barack Obama’nın işkenceye kendi döneminde başvurulmadığını gerekçesiyle sorumlularının yargılanması bir yana, soruşturmalarına bile izin vermediği kaydedildi.
Obama’nın bu hukuki yükümlülükten kaçınması, gelecekteki başkanların işkenceyi suç değil, bir politik seçenek olarak görme ihtimalini yükseltiyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Obama’nın bu konudaki eylemsizliğinin ABD hükümetinin başka ülkelere, kendi işkencecilerini yargılamaları için baskı yapma gücünü de büyük ölçüde zayıflattığını vurguladı.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment