‘Hizmet’in ‘terörist’ ilan edilmesi, Türkiye’ye yaptırım sürecini tetikleyebilir’

‘Hizmet’in ‘terörist’ ilan edilmesi, Türkiye’ye yaptırım sürecini tetikleyebilir’

Teksas Üniversitesi’nde 25 yılı aşkın süre hukuk dersleri veren ve Teksas İnsan Hakları Projesi Derneği’nin kurucusu ve yöneticisi olarak James C. Harrington, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gülen Hareketi’ni Bakanlar Kurulu kararıyla ‘terörist’ ilan etmesi durumunda, Türkiye’ye karşı ekonomik yaptırımların gelebileceğini iddia etti.

İnsan hakları savunucusu bir avukat olarak bilinen Harrington, Türk Hükümeti’nin böyle bir karar alması durumunda, uluslararası toplumun bu kararı tanımayacağını ve Türkiye’ye yönelik ekonomik yaptırım sürecini tetikleyebileceğini belirtiyor.

Önce adil bir yargı kararı gerekir
Harrington, uluslararası hukukun bu tür konularda her zaman adil yargı sürecini aradığını belirterek, siyasi nedenlerle bir grubun ‘terörist’ ilan edilmesine de karşı çıkacağını ifade ediyor. Harrington, Yeni Hayat’ın sorularını şöyle cevaplandırdı:

Hiç bir yasal dayanağı ve mahkeme kararı olmadan, Erdoğan’ın Bakanlar kurulu kararıyla, Hizmet hareketini ‘terörist’ ilan etmek istemesi ne kadar meşru sizce?

Yürütme bu tür bir karar almak istese de bu her zaman adil bir bir yargı kararının ardından gelmek zorundadır. Bu her zaman zorunlu bir adımdır. Yargı kararı yoksa, yürütme sanki onun yerini tutan başka bir mekanizma var mı varmış gibi davranır. Amerika’da Kongre, ‘gücü’ Başkan’a verir ama başkasının etkilenmesi durumunda Başkan, mahkeme tarafından dengelenir.

Böylesi bir faaliyetin uluslararası hukuk bakımından değeri nedir?

Uluslararası hukuk yukarıda anlattığım adil bir yargı sürecini arar her zaman. Uluslararası hukuk siyasi nedenlerle bir grubun terörist ilan edilmesine de her zaman karşı çıkar. Bir grubun terörist ilan edilmesi için her zaman şiddeti savunması ve kullanması gerekir.

Sizce uluslararası camia yasal dayanağı olmayan bir faaliyete nasıl cevap verir?

Uluslararası toplum bu faaliyete karşı tepkisini çok sert vererek tutum almalı. Erdoğan böyle bir şey yaparsa, gerekirse Türkiye’ye karşı ekonomik yaptırımlar gelebilir.
Hizmet’in terörist olduğuna kimse inanmaz

Sizce uluslararası camia böyle bir kararı ciddiye alır mı?

Uluslararası toplum Erdoğan’ın bir otokrat olduğunu ve siyasi muhalefeti ezdiği gerçeğinin farkında. Hizmet hareketinin terör örgütü olduğuna kimse inanmaz. Erdoğan’ın bu konuda yalandan masal okuduğunu herkes biliyor. Erdoğan uluslararası toplumun ne düşündüğünü umursamıyor. Ekonomik yaptırımlar gelmedikçe, baskıya devam edecektir.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.