Havaalanında güvenlik kontrolü çilesini azaltan Pre Check uygulaması

Havaalanında güvenlik kontrolü çilesini azaltan Pre Check uygulaması

ABD’de son yıllarda iyiye giden ekonomi, havayolu şirketlerinin daha fazla ve farklı şehre uçuşlar koyması, petrol fiyatlarındaki düşme ayrıca artan rekabetin de etkisiyle uçak ücretlerinde büyük bir düşüş yaşanıyor.

Bu düşüşün sonucunda havayolunu kullanan yolcu sayısında ciddi artışlar meydana gelmeye başladı. Ancak bu durum havaalanlarında uzun güvenlik kontrolü sıralarına ve dolayısıyla da bekleme sürelerinin artmasına sebep oluyor.

Sıkıntıları azaltmak ve güvenlik kontrollerini hızlandırmak için bir süredir  Ulaşım Güvenliği Ajansı (Transportation Security Administration – TSA) yetkilileri Pre Check uygulamasını başlattı. TSA yetkilileri Pre Check uygulaması ile beklentilerinin ancak % 10’u oranında bir azalma sağladıklarını ifade etti.

TSA’nın Pre Check uygulaması nedir?

TSA Pre Check önceden güvenlik taramasından geçirilmiş yolcuların ayrı bir hattan güvenlik noktasına girmelerini, arama işlemlerini uzatan bir kısım şartlardan da muaf olmalarını sağlıyor. Ayakkabı, kemer, hafif ceket vb eşyalar üzerinde olarak eski tip X-ray’den geçen yolcular laptoplarını da çantadan çıkarmıyor.

Yeterince TSA Pre Check yolcusu olmayan, bir yandan da normal sırada uzun kuyruklar oluşan kimi havalimanlarında TSA yetkilileri rast gele seçtikleri yolcuları da Pre Check sırasına alıyorlardı. Ancak yetkililerin yaptığı kontrollerde bu uygulamanın ciddi güvenlik zafiyetleri doğurduğu tespit edilince rastgele seçme uygulaması durduruldu.

Ek ödenek çalışması başladı

Artan yolcu trafiği ile birlikte bekleme süreleri de uzadıkça ciddi şikayetler gelmeye başladı. Kongre TSA’ya ek ödenek için çalışma başlattı. Mevcut kadrosunun ek mesai ücretlerini ödemesi ve yeni 768 kişi daha alabilmesi için TSA’ya 15 Haziran’da 34 milyon dolarlık ödenek verilecek.

Bununla birlikte sıraları hızlandırmak için rastgele seçmeye halen izin verilmiyor. Ancak bilgisayar yolcunun yaş grubuna göre seçimlerde bulunabiliyor. Ayrıca güvenlik noktasına girmeden önce patlayıcı kokusu alan köpekler tarafından kontrol edilmiş yolcuların bazıları da TSA Pre Check sırasına alınabilecek. Bunun için ülkenin en yoğun 20 havaalanındaki 28 noktaya 142 köpekli ekip yerleştiriliyor.

Pre Check hakkı nasıl alınıyor?

Sık seyahat edenler TSA’nın internet sitesinden gerekli başvuruları yaparak TSA Pre Check hakkı alabiliyor. Yetkililer de yolculara bu ylu tavsiye ediliyor.

TSA ile ABD’nin en büyük 8 havayolu şirketi arasında yapılan anlaşma gereği, şirketlerin kendi mil programlarına üye olan yolculardan yüksek seviyedekilere otomatikman bu hak verilebilmekte.

Yurt dışı giriş çıkışlarda pasaport yetkilisine uğramadan giriş çıkış imkanı veren Global Entry gibi uygulamaları kullananlar da iç hatlarda otomatikman TSA Pre Check hakkını kazanıyor.

Şayet Pre Check yolculardan değilseniz, boarding pass ve kimliğinizi önceden hazır etmeniz, ceplerinizde ne varsa yanınızdaki çantalarınıza koymanız ve sıra kendinize geldiğinizde fazla sorgulamadan ayakkabı ile kemerinizi çıkarmanız güvenlik kontrolünde işinizi hızlandırmanızı sağlar. Tabi en sağlamı uçuşunuzdan epey bir süre önce havaalanının yolunu tutmak olacaktır.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.