Hakim Berman, Zarrab için jüri heyeti istedi

Hakim Berman, Zarrab için jüri heyeti istedi

ABD’de tutuklanan İran asıllı Reza Zarrab’ın yargılanmasına New York’ta devam ediliyor.

Zarrab’ın Perşembe günü gerçekleşen kefalet celsesinde federal Yargıç Richard Berman, kararını önümüzdeki günlerde açıklayacağını belirtti. Berman, kefalet duruşmasının başında yaptığı konuşmada, Zarrab’ın jürili yargılanmasını talep etti.

Yargıç, “Bu davada dile getirilen konuların çözüme kavuşturulmasının benim bildiğim en iyi yolu, hızlı ve kamuoyu önünde jürili bir yargılama yapılması”dedi.

Berman, savcılık ve avukatların 7 Haziran’a kadar bir araya gelip, davanın gidişatını belirleyecek duruşma tarihleri konusunda tekliflerini istedi. Yargıç, 16 Haziran’daki duruşmada taraflardan gelecek önerilere göre bir sonraki duruşma tarihlerini belirlenebileceğini söyledi.

Maksimum 75 yıl hapis cezası istemiyle hakim karşısına çıkan Zarrab’ın bundan sonra ‘Duruşma Jürisi’ (trial juri)  tarafından yargılanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Zarrrab, federal dava ile yargılandığı için ‘Duruşma Jürisi’ uygulamasına tabi tutulacak. Dava, jüri heyetinin alacağı karara göre devam edecek. Savcı ve avukat davada jüri istemedikleri konusunda hemfikirse, bu taleplerini yargıca iletmeleri gerekiyor. Yargıçın sözkonusu teklifi değerlendirip, olumsuz cevap vermesi halinde dava jürisiz devam edebilir. Aksi durumda dava jüri heyeti eşliğinde görülmeye devam eder.

Avukat ve savcılıktan gelecek dökümanları incelemeye devam eden Berman, kefalet talebi ile ilgili kararını önümüzdeki günlerde verecek.

 ABD hukuk sisteminde önemli bir yeri olan jüri heyetinin her duruşmaya katılıp tarafları dinlemesi gerekiyor. Jüri heyetini ise yargıç yönetiyor.

JÜRİ KİMDİR NASIL SEÇİLİR?

ABD’de jüri üyeleri ehliyet ve seçmen numara sırasına göre seçiliyor. Adliye çalışanları, jüri adayı olarak seçilenlere önce bir form göndererek, kişinin Amerikan vatandaşı olup olmadığı ve jürilik yapacak şartları taşıyıp taşımadığını kontrol eder. Mektubu alanlar, zarfın içindeki formu düzgün bir şekilde doldurup, yetkililere geri göndermesi gerekir. Yetkililer, formdaki bilgilere göre, ehil olan kişileri jüriye heyetine dahil eder. Jüri formunu dikkate almayan şahıslar için farklı cezalara maruz kalabilir.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.