[Haber-İzlenim] Kasırga sonrası New York’un bir kısmı hayalet şehre döndü

[Haber-İzlenim] Kasırga sonrası New York’un bir kısmı hayalet şehre döndü

Sandy kasırgasının ardından Amerika’da hayat kısmen de olsa normal seyrine dönmeye başladı. Kasırgadan en çok etkilenen New York ve New Jersey eyaletlerinde ise çalışmalar devam ediyor.


New York’un bazı bölgelerine elektrik verilirken, bazı bölgelerine ise henüz elektrik verilemedi. Elektriği olmayan esnaf ise çaresiz bir şekilde işyerlerini kapalı tutmak zorunda kalıyor. Şehrin birçok yerinde ise kasırga atıkları ve çöpleri hâlâ görmek mümkün. Elektriklerin kesik olması sebebiyle metrolar her yöne sefer düzenleyemiyor. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, toplu taşımayı teşvik etmek için otobüs ve metroların iki gün ücretsiz kullanılabileceğini, ticari taksilerin ise birden fazla yolcu almalarına belli bir süreliğine izin verdiklerini duyurdu. İnsanların otobüsleri kullanmak zorunda kalması ise izdihama neden oldu. Dünyanın en kalabalık ve pahalı şehirlerinden biri olan New York’ta, ulaşım hiç bu kadar uzun süreli problem olmamıştı. Bununla birlikte, şehirde yaşanan elektrik sorunu en çok hastaları etkiledi. New York’taki 5 hastanedeki hastalar başka sağlık kurumlarına sevk edildi.

ny4Elektrik sorunundan dolayı evini geçici bir süreliğine terk edip, Pennsylvania eyaletinin Philadelphia şehrine giden New Yorklu James, ise herşeye rağmen hayatın devam ettiğini bu nedenle mutlu olmaya çalıştığını söyledi. Sanat dersi verdiğini belirten James elektriksiz yaşamanın çok zor olduğunu en kısa zamanda bu sorunun çözülüp hayatına devam etmek istediğini dile getirdi.

Kasırgayı dışarda karşılayan bir başka Amerikalı ise insanlardan her türlü yardımı kabul ettiğini ifade ediyor. Aylardır New York’ta evsiz bir şekilde yaşadığını belirten Jehan Semper son zamanlarda yaşadığı bütün tecrübeleri ve izlenimleri defterine yazıyor.
Evi olmadığı için belediye ye ait barınma yerlerine gidip sığınmak istediğini ama yetlililerin bu konuda yardımcı olmadığından yakınan Semper, dışarda yaşamaktan başka sorunun olmadığını dile getirdi. Semper “ Kasırga sırasında battaniyeye sarılmış vaziyetteydim ve bu duruma rağmen geceyi sorunsuz bir şekilde atlattım. Ama şuanda rüzgar beni son derece olumsuz etkiliyor. Bu nedenle insanların bana yardım etmesini istiyorum.” şeklinde konuştu.

NEW YORK’TA TELEFON ŞARJ ETMEK 3 DOLAR

ny3Elektriklerin kesik olmasından dolayı, ısınma ve su ihtiyaçlarını da karşılayamayan New Yorklular ise geçici olarak evlerinden ayrılıyor. Evlerini terk etmeyenler ise günlük ihtiyaçlarını kendi imkanları ile sağlamaya çalışıyor. Jeneratörü olanlar 3 dolar karşılığında insanların telefonlarını şarj ederken; bazıları ise şehirde bankalara veya elektriği olan cafe’lere gelerek hem bilgisayarlarını hem de telefonlarını şarj etmeye çalışıyor.

İNSANLAR BİDONLARLA BENZİN İSTASYONUNDA KUYRUĞA GİRİYOR

Elektriklerin kesik olmasından dolayı benzin istasyonlarında kilometrelerce kuyruk oluştu. Araçlar haricinde ellerinde bidonlarla sıraya giren Amerikalılar saatlerce sıra bekliyor. Bir kısmı jeneratörde kullanmak için, bir kısmı ise arabalarında kullanacak benzini olmadığı için sırada beklemek zorunda. İstasyon çevresinde güvenlik şeridi oluşturan polis ekipleri, sürücülere yardımcı olmaya çalışıyor. Kasırga sırasında petrol rafinelerinin yüzde 70’i kapalı tutulmuştu.

Geçtiğimiz Pazartesi günü doğu eyaletlerde etkili olan Sandy kasırgasında resmi rakamlara göre 88 kişi hayatını kaybetti. Bölgede 8 milyondan fazla insan ise elektriksiz kalmıştı.

  Preferences   Preferences       Preferences § 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 – = Backspace   Tab q w e r t y u i o p [ ]   Return     capslock a s d f g h j k l ; ‘   shift ` z x c v b n m , . / shift     English     Deutsch   Español   Français   Italiano   Português   Русский   alt alt     Preferences

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.