GYV ve Barış Adaları Fas Büyükelçisi’ni ağırladı

GYV ve Barış Adaları Fas Büyükelçisi’ni ağırladı

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) ile Barış Adaları Enstitüsü (Peace Islands Institute-PII), Fas’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Ömer Hilale’yi ağırladı.

‘‘Afrika’nın Sorunları ve Afrikalılar’ın Çözümü’’ başlıklı sempozyum serisinin dünkü konuğu Fas’ın BM Daimi Temsilcisi Hilale oldu. GYV’in BM Temsilcisi Mehmet Kılıç’ın sunumunu yapıp yönettiği panelde Hilale, Afrika’nın sorunlarına yine Afrikalıların çözüm üretmesi gerektiğinin altını çizdi.

PII ve GYV’ın kara kıtanın sorunlarının çözümüne yönelik gösterdiği çabada dolayı teşekkür eden Büyükelçi, ‘‘Afrika’nın sorunları çok ancak kaynakları da çok. Yeraltı, yer üstü bir çok kaynağı var ancak bunların içinde en değerli olanı insan kaynağının zengin olması. En değerli kaynakta budur’’ dedi.

Fas’ın istikrarlı bir yönetimin yanında iyi bir hükümetin iş başında olduğunu aktaran Hilale, ülkesinin yabancı yatırımcılara ciddi teşvikler sunduğunu dile getirdi. Fas’ın özellikle hizmet, kimyasal ve tarım sektörlerinde çok güçlü olduğunu ifade etti.

PII

FAS DA EĞİTİM BEDAVA

Sürdürülebilir kalkınmanın iyi eğitim, ileri teknoloji gibi iyi, adil bir hükümetin olması gerektiğini aktaran Hilale, sürdürülebilir kalkınmanın yalnızca ekonomik değil sosyal yönü ile de ele alınması gerektiğini ifade etti. İnsan kaynağının ancak eğitim yolu ile arzu edilen niteliğe kavuşacağına dikkat çeken Büyükelçi, yalnızca şehirlerde değil taşralarda da kaliteli eğitim verilmesinin gerektiğini vurguladı.

Fas’da eğitimin her seviyede bedava olduğunu belirten Daimi Temsilci, ‘‘Biliyoruz ki iyi eğitimli insan kaynağınız yoksa ne ekonomik, ne de demokratik alanda gelişme elde edemezsiniz’’ şeklinde konuştu.

Gelişmenin önünde bir büyük engelinde yolsuzluk olduğunu açıklayan Büyükelçi Hilale, ‘‘Afrika’nın sorunlarının çözümünde yolsuzlukla mücadele edilmeden başarıya ulaşılamaz. Halkın kazanımları mutlaka halka hizmet olarak geri dönmeli’’ dedi.

Afrika’da sorunların çözümü için terör, radikal unsurlarla mücadelenin şart olduğuna atıfta bulunan Hilale, ”Terörizm ve aşırılıkla mücadelenin güvenlik boyutunun yanı sıra, eğitim, bölgesel, uluslararası yönleri de söz konusu. Bugün terörizmle bir ülkenin kendi başına mücadele edip başarılı olması mümkün değil” dedi.

PII ve GYV daha önce de Kenya’dan Güney Afrika’ya, Uganda’dan Gana’ya kadar birçok Afrika ülkesinin BM daimi temsilcisini konuk ederek kara kıtanın sorunlarına çözüm yolları aranmasına katkıda bulunmuştu.

Son olarak Afrika’nın sorunlarının çözümü için birlik olunması gerektiğini dile getiren tecrübeli diplomat, ‘‘Artık kavgaları, farklılıklarımızı bir kenara koyarak sorunların çözümü için birlikte mücadele etmeliyiz. Bunun içinde yalnızca hükümetlere değil aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarına, toplumun önde gelen liderlerine de çok iş düşüyor’’ şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.