Guantanamo’da mahkum sayısı 100’ün altına indi

Guantanamo’da mahkum sayısı 100’ün altına indi

11 Eylül saldırılarından sonra açılan ve ‘terör zanlılarının’ alıkonduğu Guantanamo Hapishanesi tarihinde ilk defa mahkum sayısı 100’ün altına düştü.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Guantanamo’dan 10 Yemenli mahkumun Umman’a gönderildiğini açıkladı.

Yemenli 10 Guantanamo mahkumunun Umman’a gönderilmesinin ardından ünlü hapishanedeki mahkum sayısı da 93’e düştü. Bu rakam 2002 yılında kurulan hapishane için en düşük mahkum sayısı anlamına geliyor. Guantanamo’da mahkum sayısı 2003 yılında 680 mahkumla en yüksek rakama ulaşmıştı.

Miami şehrinde ABD Güney Komutanlığı’nın komuta değişikliği töreninde konuşan Carter,  10 mahkumun kapsamlı bir güvenlik incelemesinden sonra transfer edildiklerini söyledi.

Bakan, kalan mahkumların da Kongre ile yürütülen işbirliği ile ABD içinde güvenli bir hapishaneye transfer edileceklerini söyledi. Carter, kalan mahkumların transferinden sonrada hapishanenin kapatılacağını dile getirdi.

Bakan Carter, ‘‘Yoğun çalışmalarımızla tarihimizden bu bölümü de kapamış olacağız’’ dedi.   

Başkan Barack Obama, 2008 yılında başkan seçilmesi durumunda Guantanamo Hapishanesi’ni kapatma sözü vermişti. Beyaz Saray’a seçildikten sonra Obama, Guantanamo’nun kapanması için üç kez girişimde bulunmuş ancak Kongre’de çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçiler tarafından engellenmişti.

İnsan hakları ihlali nedeni ile sivil toplum kuruluşlarının sık sık eleştirdiği Guantanamo Hapishanesi, ABD’nin uluslararası arenada insan hakli ihlali defterinde kara bir leke olarak tanımlanıyor. Guantanamo mahkumlarına kendilerini savunma hakkı tanınmadığı gibi hakim karşısına da çıkarılmadı.

40 MAHKUM YAZA KADAR SALIVERİLECEK

ABD Dışişleri Bakanlığı Özel Temsilcisi Lee Wolosky, Yemen’de devam eden savaş nedeni ile Yemenli mahkumların kendi ülkelerine transfer edilemediklerini söyledi. Wolosky, Umman’ın mahkumları kabul etmesi nedeni ile de bu ülkeye teşekkür etti.

Wolosky, bu yaza kadar 40 mahkumun daha Guantanamo’dan gönderileceğini dile getirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.