Gizemli eflatun balonlar şaşırttı

Gizemli eflatun balonlar şaşırttı

Arizona Çölü’nde ne olduğu henüz tanımlanamayan eflatun renkli gizemli küreler bulundu.

27 Ocak Pazar günü Tucson’un güneydoğusundaki Vale mevkiinde eşiyle yürüyüşe çıkan Geradine Vargas bu topları keşfeden ilk isim oldu. Ardından başta yerel kanal muhabirleri olmak üzere pek çok basın mensubu çöle koştu.

Güneşte pembe pembe parlayan ve çölün ortasında Eflatun bir baloncuk gölü oluşturan kürelerle ilgili çalışma sürüyor. Tabi benzeri pek çok haberde olduğu gibi bu haberde de fısıltı çözmler, işin gerçeğinden çok yankı uyandırıyor.

Kimilerine göre bu parlak garip topların dünya dışından gelmiş olma ihtimali bile var. Hatta hayal dünyasını fazla çalıştırıp bu topların uzaylıların bıraktığı kimyasal atıklar olduğunu iddia edenler bile var. Kimilerine göre ise bunlar garip yaratıkların çöle bıraktığı yumurtalar.

Kimyagerlere göre ise bu baloncuklar hiç de sıra dışı yaratıklar değiller. Onlar sıradan su emici kimyasal maddeler. Mesela su incileri diye satılan ve bitkilerin toprağını nemlendirmek için kullanılan su emici jöle topları ile çeşitli amaçlar için kullanılan, çocuk oyuncağı olarak satılan polimer inciler hatta aynı zamanda çocuk bezlerindeki sızıntılarını önlemek için kullanılan maddeler bu garip pembe topları oluşturmaya müsait kimyasallar.

İngiltere’de 2012 yılının Ocak ayında benzeri garip mavi küreler keşfedilmiş, araştırmacılar başlangıçta küçük mavi topların omurgasız deniz canlılarının yumurtaları olabileceğini iddia etmişti. Ancak gizemli mavi kürelerin daha sonra, sodyum poliakrilat olarak adlandırılan kimyasal maddeler olduğu ortaya çıkmıştı.

Sodyum poliakrilat kendi hacminden ve ağırlığından bir kaç yüz kez fazla suyu emebiliyor.

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/_0pG27kPP5w” frameborder=”0″ allowfullscreen]

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.