Gazetecileri Koruma Komitesi: Operasyon siyasi bir intikam

Gazetecileri Koruma Komitesi: Operasyon siyasi bir intikam

Dünya’nın önde gelen basın organizasyonlarından Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın gözaltına alındığı operasyonu ‘Politik bir intikam alma’ olayı olarak niteledi.

New York merkezli CPJ’in Genel Direktörü Joel Simon yaptığı yazılı açıklamada, gazetecilerin sabah erken saatte gözaltına alınmasından ‘derin kaygılar’ duyduğunu ifade etti ve operasyonu kınadı.

Başkan Simon, Türk yetkililerinin eleştiride bulunan medyaya karşı tahammül etmediği ve onlara karşı daha önceden ceza davaları açtığını hatırlattı.

Yazılı açıklamada, bugün erken saatlerde Türk yetkililerin, aralarında gazeteci, senarist ve polis memurlarının olduğu en az 20 kişiyi gözaltına aldığı ifade edildi. CPJ, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu’nun yaptığı yazılı açıklamada zanlıların, sahte belge hazırlayarak suç örgütü kurmak ve silahlı terör örgüt üyesi olmak gibi suçlarla gözaltına alındığını ifade ettiği belirtildi.

CPJ, Reuters ve Türk medyasına göre, operasyonun Erdoğan’ın Aralık 2013’deki yolsuzluk soruşturmalarına misilleme yaptığına dikkat çekildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cuma günü, söz konusu operasyona işaret ettiği ifade edildi. CPJ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Sandra Mims Rowe, Ağustos ayında Erdoğan ile yaptıkları görüşmede, “Erdoğan’ın muhalif sesleri susturmak için daha çok önlem alacağı izlenimini vermişti. Bana göre Türk insanı bundan daha iyisini hak ediyor.” dedi

Yazılı açıklamada, Erdoğan yönetiminin gazete ve gazetecileri daha önceden hedef aldığının CPJ tarafından raporlarla gösterildiği hatırlatıldı. CPJ’nin 2013 Türkiye raporuna göre Türkiye’de en az 40 gazetecinin cezaevinde olduğu ifade edildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.