Gazeteciler için en tehlikeli ülkeler açıklandı
Geçtiğimiz yıl en çok Suriye, Irak ve Mısır’da görev yapan gazetecilerin öldürüldüğü açıklandı. Dünya genelinde geçen sene görevi başında öldürülen gazetecilerin üçte ikisinin Ortadoğu’da yaşandığı kaydedildi.
Geçtiğimiz yıl gazetecilik mesleği için en ölümcül ülkenin Suriye olduğunu açıklayan Gazetecileri Koruma Cemiyeti (CPJ), 2013’de dünya genelinde 70 gazetecinin öldürüldüğünü bildirdi. Gazetecilik mesleğini için ‘‘en tehlikeli 10 ülke’’ raporunda CPJ, Suriye, Irak, Mısır dışında Pakistan, Somali, Hindistan, Brezilya, Filipinler, Mali ile Rusya’nın isimlerini sıraladı.
Suriye’de 2013 yılı içinde 29 gazetecinin görevini yaparken hayatını kaybettiğini açıklanırken bu sayı Suriye’yi diğer ülkelere oranla açık ara birinci yaptı. CPJ tarafından hazırlanan rapora göre, Pakistan ile Somali’de hayatını kaybeden gazeteci sayısının bir önceki yıla oranla ciddi oranda düştüğü gözlemlemdi. En çok rastlanan ölüm sebebi olarak ise gazetecilerin çapraz ateş altında kalmaları gösterildi. Geçen yıl ölen gazetecilerin yüzde 36’sının bu şekilde öldüğü belirtildi. Yine geçen sene hayatını kaybeden gazetecilerin yüzde 20’sinin tehlikeli bölgelerde görevlendirilmelerinden kaynaklandığına dikkat çekildi.
CPJ, 2012’de 74 gazetecinin öldürüldüğünü hatırlatarak, 2013 için hala 25 gazetecinin ölümüne neden olan gerekçelerin araştırıldığını kaydetti. Elana Beiser tarafından kaleme alınan rapora göre Suriye’de geçen yıl uzun ya da kısa süreli olarak 60 gazetecinin kaçırıldığı ifade edildi. Kaçırılan bu gazetecilerin 30’undan hala haber alınamadığı kaydedildi. Gazetecilerin daha çok muhalif gruplar tarafından kaçırıldığına dikkat çekildi.
Raporda Irak’ta geçen yıl 10 gazetecinin öldürüldüğü belirtilirken, Mısır da bu sayının 6 olduğu vurgulandı. Mısır’da seçim ile iş başına gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhamed Mursi’nin darbe ile indirilmesi protestoları sırasında raporda, 14 Ağustos günü 3 gazetecinin Mısır kolluk güçleri tarafından öldürüldüğüne dikkat çekildi. CPJ, Mısır’da 2011 yılında başlayan hükümet karşıtı gösterilerinde 9, toplamda ise 10 gazetecinin öldürüldüğünü vurgulandı.
CPJ geçtiğimiz yıl Pakistan’da 5, Somali’de 4, Brezilya’da 3 ve Mali’de ise 2 gazetecinin öldürüldüğünü belirtti. Filipinler de 3 gazetecinin öldürüldüğü 6’sının ölümünün ise hala incelendiği aktarıldı. Meksika’da gazeteci öldürülmesi vakalarının asıl kaynaklarının belirlenmesinin çok güç olduğu notu düşüldü. Raporda bu ülkede şuana kadar tespit edilemiş bir öldürme olayının bulunmadığı vurgulandı. Ancak kurum, 3 gazetecinin öldürülmesi olayının kendileri tarafından araştırıldığını da belirtti.
CPJ, ilk defa 1992 yılından itibaren dünya genelinde görevleri başında öldürülen gazetecilerin kayıtlarını tutmaya başladığını belirterek o tarihten bugüne bin gazetecinin öldürüldüğünü bildirdi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment