G20 öncesi Obama ile ‘basın özgürlüğü’ krizi

G20 öncesi Obama ile ‘basın özgürlüğü’ krizi

ABD Başkanı Barack Obama’nın 14 ve 15 Kasım tarihlerinde Antalya’ya gelip, G20 zirvesine katılması bekleniyor. Obama’nın ziyareti öncesi basın özgürlüğü krizi yaşanıyor. G20 zirvesinde basın özgürlüğü temalı açık ve sert bazı mesajlar vermeyi planlayan Obama’nın bunu bir konferansta söylemesi bekleniyor.

Haberdar.com’daki İlhan Tanır’ın haberinde Beyaz Saray’a yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre, Başkan Barack Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan da dahil olmak üzere henüz herhangi bir Türk liderle ikili bir görüşme programı kesinleşmiş değil. Obama’nın Antalya’ya gelmesine bir haftadan az bir süre kalmasına rağmen halen bir ikili görüşmenin kesinleşmemesi teamüllere uygun bulunmazken, bu bir görüşmenin olmayacağı anlamına ise gelmiyor.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KRİZİ

Diğer taraftan Obama’nın Antalya’ya ziyareti öncesi ortaya çıkan bir başka kriz ise basın özgürlüğü krizi. Beyaz Saray ile Ankara arasında 1 Kasım seçimleri öncesinden beri Başkan Obama’nın Antalya’daki G20 zirvesinde vermek istediği mesajlar konusunda bazı sıkıntılar yaşanıyor.

Obama yönetimine yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Başkan Obama, G20 zirvesinde basın özgürlüğü temalı açık ve sert bazı mesajlar vermeyi planlıyor. Bu konuşmanın Türkiye’deki gazetecilerin ve basının durumu gözönüne alınarak bir basın konferansı şeklinde yapılması öngörülüyor.

Ancak G20’yi takip edecek Türk basınının hükümetin kontrolü ve akreditasyonu ile belli olacak olması Obama yönetimi için ciddi bir sıkıntı haline geldi. Zira Beyaz Saray, Türkiye’de giderek artan ve uluslararası arenada da Türkiye’nin ismi ile birlikte anılmaya başlayan basın özgürlüğü sorunları hakkında açık mesaj vermek planı ile Antalya’ya gelirken, Obama’nın vermeyi planladığı bu basın özgürlüğü mesajlarının sansürlü ve akreditasyonlu gazeteci ve medya kurumları önünde verilmesinin getireceği sorunların farkına varılmış durumda.

Beyaz Saray’a yakın kaynaklar, konu ile ilgili olarak bir zamandır Obama yönetiminin bu sıkıntının nasıl aşılabileceği konusunda opsiyonların tartışıldığını kaydedildi.

Cuma günü itibariyle Beyaz Saray kaynakları, Obama’nın Antalya’da bir basın konferansı yapmasının programa alındığını doğruladılar.

Aynı kaynaklar, Antalya’daki zirvenin AKP tarafından akreditasyon yapılması halinde ise Beyaz Saray’ın ne tür bir tepki göstereceği konusunda sorulan sorulara ise şimdilik yorum yapmaktan kaçındılar.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.