Freedom House: Erdoğan, dağıttığı ihalelerle etkisini sürdürüyor

Freedom House: Erdoğan, dağıttığı ihalelerle etkisini sürdürüyor

Washington merkezli sivil toplum kuruluşu Freedom House (Özgürlük Evi), cumhurbaşkanı seçimi sonrası yayınladığı yazıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sert eleştirilerde bulundu. Erdoğan’ın halk üzerindeki etkisini medya patronlarına dağıtılan on milyarlarca dolarlık ihalelerle sürdürdüğünü ileri süren makalede, Türkiye’nin yeni cumhurbaşkanı, eski Venezüela lideri Hugo Chavez’e benzetildi. Freedom House Avrasya uzmanı Nate Schenkkan tarafından kaleme alınan yazıda, Başbakan Erdoğan, seçim kampanyasında milliyetçi ve sünni oylara yoğunlaşarak diğer dini gruplara ve etnik azınlıklara hakaret etmekle eleştirildi.

Kuruluşun internet sitesinde yayınlanan yazıda Erdoğan’ın ülke üzerindeki etkisinin yasal yetkilerinden kaynaklanmadığı iddia edildi. Makalede şu ifadelere yer verildi: “Erdoğan’ın etkisi yorulmadan devam ettiği seçim kampanyalarında attığı nutukların her gün, her bir medya kanalında yer almasından kaynaklanıyor. Erdoğan’ın etkisi, milyar dolarlık tedarik sözleşmelerinin, medyanın bir kısmına sahip olan holdinglere dikkatli bir şekilde dağıtılmasından kaynaklanıyor. Kendisine rakip olan herkese, eski müttefiki ya da eski düşmanları dahil, tehditler savurup, davalar açmasından, meydanlarda onları acımasızca aşağılamasından kaynaklanıyor.”

Tayyip Erdoğan’ın uzmanlar tarafından genellikle Rusya lideri Vladimir Putin’e benzetildiğine değinen Freedom House, Erdoğan’ın aslında kendisi gibi popülist bir devrimci olan Hugo Chavez’e benzediğini savundu. Yazıda, “Erdoğan iktidarda olduğu sürece düşmanları yok etme döngüsü devam edecektir.” ifadelerine yer verildi.

Yazıda, Mayıs 2013 Gezi Parkı protestoları öncesinde Türkiye’de cumhurbaşkanlığı için Erdoğan ve Kürt partiler arasında “Kürtlere özerklik verilebilir mi?” tartışmalarının yaşandığını ancak protestoların böyle bir pazarlığın cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce gerçekleşmesinin mümkün olmadığını gösterdiği hatırlatıldı. Yazıda ayrıca, “Erdoğan, Türkiye’de fiili bir başkanlık sistemi için anayasayı değiştirmeye ihtiyacı olmayabilir. 2015 parlemento seçimlerinde AKP yeterli oy alarak reformu kendi gerçekleştirebilir. Erdoğan belki de Kürtlerle tekrar bir anlaşmaya gidebilir. Fakat önemli değil. Hükümet yanlısı medyanın bir kaç haftadır söylediği gibi, yeni sarayına doğru yol alan Erdoğan’la, Yeni Türkiye zaten başkanlık sistemine geçti” denildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.