Foreign Affairs: Hizmet’in susturulması, İslam kültürü için trajik olur

Foreign Affairs: Hizmet’in susturulması, İslam kültürü için trajik olur

Dünyaca tanınan uluslararası ilişkiler dergisi Foreign Affairs, AK Parti hükümetinin son dönemde Hizmet Hareketi’ne yönelik kampanyasını merkeze alan bir makaleye yer verdi.

 

Derginin internet sitesinde yayınlanan makalede, sürecin sonunda Hizmet’in susturulması halinde sadece Türkiye’nin değil, İslam kültürünün de zarar göreceği savunuldu. Victor Gaetan imzalı makalede, “Gülen’in müsamaha ve bireysel haklar hakkındaki öğretisinin sessizleştirilmesi halinde, Türkiye’nin zarar göreceği açıktır. Fakat İslam kültürünün kaybı daha büyük bir trajedi olacaktır.” ifadelerine yer verildi.

 

Batı’da Fethullah Gülen Hocaefendi ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın genelde yanlış bir şekilde siyasi rakipler olarak yansıtıldığına değinen yazar, söz konusu gerilimde dünyevi meseleleri aşan tutum farklılıkları olduğunu aktardı. Erdoğan’ın sık sık siyasal İslam söylemine sarıldığını aktarırken, Hocaefendi’nin ise Müslüman bir entelektüel olarak gerçekçi katkılar yapmayı denediğini; liberal demokrasi, bilimsel akılcılık ve hür teşebbüsle dini barıştıran bir İslami ekol inşa ettiğini savundu. Hizmet’in, Erdoğan ve partisinin iddia ettiği gibi, siyasi güç peşinde bir örgüt olduğuna yönelik iddiaları desteklemek için ortada yeterli kanıt olmadığının altını çizdi. Hizmet mensuplarının AK Parti’ye sızmak ya da kendi mensuplarına milletvekilliği sağlamak gibi bir girişimlerinin olmadığını anlattı. Gaetan, mevcut kavganın kazananı her kim olursa olsun Gülen’in mirasının korunmasının hayati olduğunu ifade etti.

 

Erdoğan’ın iddiaları ispatlanamaz

 

Erdoğan’ın Hizmet’i ‘paralel devlet’ diye isimlendirdiği bir siyasi komplonun bir parçası olarak yansıtmaya çalıştığı anlatılan makalede, bu iddiaların kanıtlanmasının mümkün olmadığının altı çizildi. Hizmet’in herhangi bir siyasi partiye destek vermediğini vurgulayan yazar, “cihad”ı silahlı mücadeleden ziyade ahlaki ve manevi bir mücadele olarak yorumlayan Hocaefendi’nin bu bakımdan siyasal “İslamcı” akımlardan ayrıldığına dikkat çekti. Devletin kontrolü dışında sağlıklı bir sivil toplumun inşasının Gülen için önemini vurguladı.

AK Parti’nin geniş dini ve ekonomik özgürlükler vaat ettiği 2002 seçimlerinde Hizmet’in onları potansiyel müttefiki olarak gördüğünü anlatan yazar, son yıllarda ortaya çıkan Erdoğan’ın kavgacı dış politikası ve demokratik olmayan hamlelerinin, beklenileceği üzere, tarafların yollarını ayırmasına sebep olduğunu ifade etti. Siyasal İslam’ın etkisindeki AK Parti ile Hizmet’in, Türk kimliği ve onun İslam’la ilişkisi konusunda farklı anlayışlara sahip olduğunun altını çizen Victor Gaetan, bu farklılıkların tezahür ettiği somut örnekleri de ele aldı. AK Parti’nin Avrupa Birliği üyeliğine yönelik politikaları terk etmesinin, bu hedefe sekte vuran internet ve HSYK yasası benzeri düzenlemelerinin Hizmet mensuplarını rahatsız ettiğini belirten yazar, Mavi Marmara krizi sırasında yaşanan tutum farklılığını da hatırlattı. “İfade özgürlüğü Hizmet Hareketi için her zaman kritik bir mesele olmuştur.” diyen yazar, medyaya yönelik baskıların da ilişkileri kötüye götürdüğünü ifade etti.

Gezi Parkı olayları sırasında Hocaefendi’nin protestocuların isteklerine kulak verilmesi çağrısını hatırlatan Gaetan, “Öyle görünüyor ki bu, Erdoğan’ı Hizmet Hareketi’ne karşı savaş açmaya ikna etti.” sözlerini kullandı. Yazar, AK Parti’nin ‘acımasız’ saldırılarına Hizmet’in ne kadar dayanacağının belirsiz olduğunu söyleyerek, yazısında şu ifadelere yer verdi: “Erdoğan, hukuk devletini geriletme pahasına Hizmet Hareketi’ni marjinalize etmeye kararlı.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.