Ferguson savcısının geçmişi, ‘tarafsızlık’ tartışmalarına neden oldu

Ferguson savcısının geçmişi, ‘tarafsızlık’ tartışmalarına neden oldu

Missouri’de silahsız bir genci öldürerek olayların fitilini ateşleyen polis memuru Darren Wilson’ın davasına bakacak olan St. Louis Bölge Savcısı Robert P. McCulloch’un geçmişi tartışmalara neden oldu.

McCulloch’un babasının da bir polis memuru olduğu ve savcı henüz 12 yaşındayken bir siyahi tarafından görev başında vurularak öldürüldüğü ortaya çıktı. Bu durum savcının dava esnasında tarafsızlığını koruyamayacağı iddialarını beraberinde getirdi. McCulloch’un annesi, kardeşi, amcası ve kuzeninin de St. Louis Polis Departmanı’nda çalışıyor olması tartışmanın şiddetini artırdı. Savcının ayrıca, 14 yıl önce silahsız iki siyahi çete üyesini öldüren polisler hakkında ‘soruşturmaya gerek olmadığı’ iddiasıyla dava açmadığı da ortaya çıktı.

Olayla ilgili bir açıklama yapan Eyalet Milletvekili William Lacy Clay, Savcı McCulloch’a güvenmediğini fakat Adalet Bakanlığı’na inandığını söyledi.

McCulloch’ın tarafsızlığını koruyamayacağını düşündüğünü söyleyen Missouri Eyalet Senatörü Jamilah Nasheed ise davaya özel bir savcı atanması için imza kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında şu ana kadar 60 bin imza toplandı. Ayrıca Missouri Eyalet Senatörü Maria Chapelle-Nadal ve St. Louis Bölge Yöneticisi Charlie Dooley de McCulloch’a davayı bırakması için çağrıda bulundu.

Savcının tarafsız olamayacağı iddialarına McCulloch’u yakından tanıyan arkadaşlarından cevap geldi. Missouri Savcılar Birliği Başkanı Matt Selby, son 10 yıldır tanıdığı McCulloch’a, “Bu davayı olması gerektiği gibi idare edecek daha iyi bir savcı düşünemiyorum.” sözleriyle destek verdi. Selby, McCulloch’un deneyimli ve dürüst bir savcı olduğunu söyledi.

St. Louis’de bulunan Suç Mağdurlarını Savunma Merkezi Başkanı Julie Lawson ise dokuz yıldan bu yana tanıdığı McCulloch’un kendisini mağdurlara hizmet etmeye adadığını söyledi. Lawson, “O’nun taraflı ya da önyargılı olacağına inanmam için hiçbir sebep yok.” dedi.

Tartışmalar devam ederken Missouri Valisi Jay Nixon davayı McCulloch’dan almayacağını açıkladı. Vali, savcının eğer isterse ayrılma kararını kendisinin vereceğini kaydetti.

Savcı McCulloch’un asistanı Ed Magee ise yaptığı açıklamada savcının davayı başkasına bırakmak gibi bir planının olmadığını belirtti.

Savcı McCulloch 1991 yılında yapılan seçimleri kazanarak St. Louis Bölge Savcısu olmuştu. Her dört yılda bir yapılan seçimleri sürekli kazanan McCulloch, 23 yıldan bu yana savcılık görevini devam ettiriyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.