Felaketin vurduğu bölgelerde halk dayanışma ile ayakta kalmaya çalışıyor (FOTO GALERİ)

Felaketin vurduğu bölgelerde halk dayanışma ile ayakta kalmaya çalışıyor (FOTO GALERİ)

Amerika’nın kuzeydoğu eyaletlerinde büyük yıkıntılara neden olan Sandy süper kasırgasının açtığı yaralar her geçen gün sarılmaya çalışılıyor. Halkın dayanışma içinde bu zor günlerin üstesinden geleme gayreti ise dikkat çekiyor. Kasırganın getirdiği dalgaların altında kalan New Jersey’in Hoboken yerleşkesinde suların yavaş yavaş çekilmesiyle kimileri bedeva yemek dağıtıyor kimileri de su birikintisinden geçemeyenlere yardım ediyor.

IMG 0595Sandy süper kasırgasının en fazla etkilediği eyaletlerin başında gelen New Jersey’de hayat felaketin ardından iki gün sonra da normale dönmekten hala çok uzaktı. Manhattan’ın tam karşısında New Jersey yakasında bulunan ve oldukça gözde yerleşim mekanlardan olan Hoboken’un en ünlü sokağı Washington’da bile dükkanların yüzde 80’ine yakını kapalı. Diğer sokak ve caddeler de ise açık bir dükkan bulmak son derece güç. Elektrigin kısım kısım verildiği yerleşkede açık olan genelde marketlerdi ki; onlar da bozulmakta olan mallarını karanlığa rağmen ellerinden çıkarma derdindeydi. ‘Aspen Marketplace’de karanlıkta müşterilerine hizmet vermeye çalışırken Cadılar Bayramı (Halloween) olması nedeniyle de dükkanın girşine koyduğu çikolataları yoldan geçenlere bedava dağıttı. Washington Sokağı üzerinde bulunan Amanda’s restaurant gün boyunca binden fazla insana hazırladığı savdaviçleri yine çevrede oturan sakinlerin yardımları ile dağıttı. Amanda’s reatuarantın sahibi Evgene Flinn, neden bu kadar cömert davrandığı sorumuza, ‘‘İnsanlara yardım etmek huzur veriyor. Ayrıca benim bu sokak üzerinde iki lonkantam var ve elektrikler de yok. Birkaç güne kadar tüm mallar bozulacak hiç değilse işe yarasın istedim’’ diye cevap verdi.

Sandaviçlerine para vermek isteyenler için ise Flinn, ‘‘İnsanlar para vermek istiyorsa Kızılhaç’a versinler, Türkiye’de ise Kızılay’a yardım etsinler. Bu kurumlara yardım etmenin önemi böyle felaket dönemlerinde daha iyi anlaşılıyor’’ diye konuştu.


Kasırganın tahrip ettiği elektrik şebekelerinde arıza ne zaman giderilir henüz kesin olarak bilinmiyor. İnsanlar en fazla telefon ve bilgisayarlarını şarj edebilemek için sokaklara çıktığı görülüyor. Bunun içinde bölgede elektriği olanlar ihtiyaç sahiplerine yardım kablosunu uzatıyor. Birçok sokağı dışarıya çıkarılmış ıslak eşyalar doldururken, suları zemin kattan çıkarmaya çalışan motorların sesi hemen her evin önünden yükseliyor.  


IMG 0682Mahrumiyet bölgesine dönen Hoboken’da yarı açık yarı kapalı olan dükkanlarda hiçbir ürünün normal fiyatının üzerinde satılmıyor. Kasırga New Jersey’in genelinde benzini de kısıtlı hale getirdi. Açık benzin istasyonu bulmak çok zor. Açık olan benzin istasyonların da ise uzun araç kuyruğu saatler alıyor.

Yollar yalnızca su bakınları veya yıkılan ağaçlarla değil kopan elektrik kablolarından dolayı da kapatılıyor. Su biriktisini aşamayan ambulanslar, arabalar ise sokak ortasında günlerce suyun çekilmesi veya tıkanan kanalizasyonların açılmasını bekliyor.

Kasırganın etkili olduğu hemen her bölgede farklı insan hikayesi ve farklı manzara ile karşılaşmak mümkün. Hoboken şehrinde ise insanlar su baskını nedeniyle evlerinde mahsur kalmış durumda. İtfaiye ve polisin yetersiz kaldığı Hoboken da Ordu da göreve almış. Elektriğin olmaması nedeniyle trafik ışıklarının çalışmadığı kavşaklarda ise polisler görev yaptı.

Hudson nehri üzerinde bulunan ancak artık kullanılmayan bazı iskelelerinde kasırganın etkisi ile yüzlerce metre sürüklendiği görülüyor. Hudson nehri fırtınanın etkili olduğu gece 200 metre kadar karaya yürürken, bıraktığı pislik ve çamurun da temizlenmesi bir hayli zaman alacağa benziyor.

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/JwKzyjGsr3c” frameborder=”0″ allowfullscreen]

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.