Eşcinsel ailelere verilen Türk çocuklar Belçika basının da

Eşcinsel ailelere verilen Türk çocuklar Belçika basının da

Türkiye asıllı çocukların ailelerinden alınarak Avrupalı eşcinsel çiftlere verildiği haberleri üzerine harekete geçen TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun Hollanda yerine Belçika’dan söz etmesi Belçika basınında geniş yankı uyandırdı.

Ankara’dan gelecek heyetin Belçika’da incelemelerde bulunacak olmasına geniş yer ayıran gazeteler, dil sürçmesi sonucu Belçika’dan söz edilmesine anlam veremedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Avrupa’da ailelerinden alınarak başka kültürdeki ailelerin yanına verilen çocukları mercek altına alacağını duyurması başta Belçika olmak üzere Avrupa basınında geniş yankı uyandırdı. İnsan Hakları Komisyonu, Nisan ayı ile birlikte Avrupa’da çeşitli ülkelerde bu konuda inceleme yapacaklarını kaydetmişti. Avrupa’da yaşanan bir olayın komisyon toplantısında ele alınmasından sonra konuşan TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, “Türkiye kökenli ailelerin çocuklarının farklı kültürlerde ailelere verilerek, kültürlerinden uzaklaştırılması olayını incelemeye almıştık. Örnek olay olarak Belçika diye söyledim. O Hollanda’da olan bir olay. Hollanda’da yaşayan Türk ailenin çocuğu elinden alınarak, gay bir aileye veriliyor. Aile uzun süre hukuk mücadelesinden sonra iki evladını geri alıyor. Bir tanesi ile ilgili dava devam ediyor. Bunun gibi Avrupa’da bir iddiaya göre 5 bin bir iddiaya göre 9 bin çocuk var. Bu konuda bir çalışma başlatacağız.” şeklinde konuşmuştu.

Komisyon Başkanı Üstün’ün ilk açıklamasında Belçika’dan söz etmesi Belçika basınında ‘şaşkınlıkla’ karşılandı. Muteber fikir gazetelerinden De Standaard “Türkiye eşcinsel koruyucu aileyi hazmedemiyor” başlığı ile duyurulan haberde Türkiye’nin Avrupa genelinde bir inceleme ile eşcinsel koruyucu ailelere verilen çocukların izini sürmek istediğini duyurdu. Ailesinden alınarak koruyucu aileye verilen Türkiye asıllı çocuk sayısının Avrupa genelinde 4 bin olduğunu savunan gazete, Türkiye kamuoyundaki tartışmaların çıkış noktası olarak Belçika’da yaşanan bir olayı gösterdi. Ancak Üstün, yanlışlıkla Belçika’dan söz edildiğini, kast edilen olayın Hollanda’da yaşandığını ifade etti. Devlet Haber Ajansı Belga’nın yanı sıra De Morgen ve Het Laatste Nieuws gibi popüler gazeteler de Ankara’daki gelişmeleri yakından takip ederek haberi “Türkler, Avrupa’daki Hıristiyan ve eşcinsel koruyucu ailelerden endişe ediyor” başlığı ile duyurdu.

Hıristiyan bir ailenin çocuğunun başka inançtan bir aileye verilmesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından Avusturya mahkûm edilmişti. TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun Nisan ayı ile birlikte farklı Avrupa ülkelerine incelemelerde bulunmak üzere ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.