Efkan Ala, Washington’da ‘demokrasi’ anlattı!

Story Highlights

  • İçişleri Bakanı Efkan Ala, Washington merkezli Orta Doğu Enstitüsü tarafından düzenlenen 'Demokrasi' panelinde konuştu
  • Açık bir toplum hedeflediklerini söyleyen Ala daha önce AKP hükümeti tarafından 'askere komplo' olarak nitelenen Balyoz, Sarıkız, Ay Işığı gibi planları yeniden 'Darbe girişimi' olarak tanımladı
  • Ala'nın yaklaşık 45 dakikalık konuşmasının ardından salondan yalnızca iki soru alındı.

Efkan Ala, Washington’da ‘demokrasi’ anlattı!

Türkiye’de emniyet görevlilerine verdiği iddia edilen hukuk dışı talimatlarla gündeme gelen İçişleri Bakanı Efkan Ala, ABD’nin başkenti Washington D.C’de “Türk Demokrasisinin Geleceği” başlıklı bir panelde konuştu.

AKP’nin geçmişte demokrasi adına yaptığı reformları anlatan Bakan Ala, Türkiye’nin yaşadığı sorunların adresi olarak eski statükoyu gösterdi. Hükümetin Türkiye’yi kapalı bir toplumdan, açık bir toplum haline getirmeye çalıştığını söyleyen Ala, “Hedefimiz açık bir toplumdur, gelişmiş bir demokrasidir. İçinde bulunduğumuz sistem 1960’dan beri devam eden kapalı bir sistemdir” dedi.

Kapalı toplum sistemi içerisinde hükümete ve hükümetin oluşturmaya çalıştığı sisteme karşı bir yapının varlığından söz eden Ala, “Sırası geldiğinde düşman yoksa bile içimizden bazılarını düşman olarak tanımlayıp üzerimize gelmesi nedeniyle tecrübe olarak kapalı sistemin pratikte ne anlama geldiğini çok yakından biliyoruz” diye konuştu.

Ala, daha önce başbakan danışmanı Yalçın Akdoğan tarafından ‘askere komplo’ olarak nitelenen Balyoz, Ayı Işığı, Yakamoz gibi planların ‘darbe girişimi’ olduğunu söyledi. İçişleri Bakanı, “2002 yılından beri yaptığımız onca reforma rağmen 10 yıl içerisinde biz Ay Işığı, Yakamoz, Sarıkız, Balyoz gibi çeşitli darbe hazırlıklarının deşifre olduğuna tanık olduk” şekinde konuştu.

Ana dilde eğitim gibi alanlarında yapılan reformlara değinen Ala, “Siz Amerikan vatandaşlarında bu söylediklerimin çok bir karşılığı olmayabilir. Zaten bunlar olmaması gereken yasaklardı. Türkiye’yi yöneten kadroların bundan sonra ortaya koyacakları hedeflere varma arzu ve politikalarının neden inanılır olduğunu söylemek için bunları burada sizlerle paylaşıyorum” dedi.

2002’den bugüne kadar Türkiye’deki tüm demokratik kazanımların altında yalnızca AKP’nin olduğunu savunan Ala, bu konuda muhalifet partileri başta olmak üzere kendilerine kimsenin destek vermediğini ileri sürdü. Toplumsal değerlere parti olarak büyük değer verdiklerini iddia eden Ala, bireysel özgürlüklerle toplumsal değerlerinin çatışmaması için çabaladıklarını anlattı.

Türkiye’nin darbe anayasası ile yönetilemeyeceğini ve yeni bir anayasa için söz verdiklerini hatırlatan Ala, “Ne kadar üzerinde değişiklik yaparsak yapalım, felsefesini, paradigmasını değiştirmediğimiz sürece Türkiye’ye yakışmayan bir anayasamız var.” diye konuştu.

Hükümetin 2010 yılından itibaren özellikle dini özgürlük alanlarının genişlemesinden dolayı memnun olması gereken kesimin kendilerine karşı darbe girişimi içinde olduğunu iddia eden Ala, “Devlet içinde oluşturulan ‘paralel devlet’ yapısıyla maalesef bu sefer de başka bir kesim iktidara darbe girişiminde bulundu” diye konuştu.

Bakan Ala’nın 45 dakikaya yakın süren konuşmasının ardından katılımcılara yalnızca iki soru sorma hakkı verildi. Basın özgürlüğü konusundaki soruya “Bu alanda zorluklarımız var. İşte biraz önce ortaya koyduğum statüko ve müttefiklerinin  oluşturduğu düzen” diye cevap veren Ala, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) hakkındaki soruyu ise, “Bu, dünyayı ilgilendiren bir sorun. Belki dünyayı yarın ilgilendiren bir sorun fakat Türkiye’yi bugün ve hemen ilgilendiriyor” diye yanıtladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.