“Dünyadaki Türk okullarını kapattırma girişimlerine bahane aranıyor”

“Dünyadaki Türk okullarını kapattırma girişimlerine bahane aranıyor”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından geçtiğimiz hafta gündeme getirilen ve hükümete yakın medya organları tarafından ‘İhanet mektubu’ olarak lanse edilen mektubun, Türkiye’de son aylarda yaşanan olaylar ve aktüel gelişmelerden bahsettiği ortaya çıktı.

Konu üzerine yazılı bir açıklama yapan New York merkezli Barış Adaları Enstitüsü (Peace Islands Institute), mektupta iddia edildiği şekilde Türkiye’yi karalayıcı ve vatan hainliği olarak suçlanmayı haklı kılabilecek her hangi bir unsur bulunmadığına dikkat çekti. Enstitü mektubun, ‘Türkiye’de Hizmet hareketi aleyhine sürdürülen yoğun karalama kampanyası karşısında gerçekleri ifade etmek ve muhtemel soru işaretlerine cevap vermek’ amacıyla kaleme alındığını açıkladı.

“Dünyadaki Türk okullarını kapattırma girişimlerine bahane aranıyor” başlığıyla yayınlanan açıklamada, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının haklarını savunması gereken devletin büyükelçilerine karalama talimatları verilirken, hükümet ve bir kısım medyanın tüm imkanlarıyla kendi vatandaşları aleyhine yürütülen bir kara propaganda için kullanıldığına dikkat çekildi.

Mektupta Türkiye’de son dönemde yaşanan olaylar ‘Türkiye’de ne oldu?’ ve ‘Hükümet buna nasıl tepki verdi?’ şeklinde özetlenerek açıklanmış.

Barış Adaları Enstitüsü tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

Dünyadaki Türk okullarını Kapattırma Girişimlerine Bahane Aranıyor

Türkiye’de bir kısım yayın organlarında Sayın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yurt dışındaki Türk okullarını kapattırma girişimlerine bahane yapıldığı anlaşılan kurumumuza ait bir mektup yayınlanmıştır. Sayın Davutoğlu herhangi bir vatandaş değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin Dışişleri Bakanı sıfatıyla konuştuğu için haksız suçlamalarına cevaben kamuoyunun doğru bilgiye ulaşmasına yardımcı olmayı bir vazife addediyoruz.

Söz konusu mektupta iddia edildiği şekilde Türkiye’yi karalayıcı ve vatan hainliği olarak suçlanmayı haklı kılabilecek herhangi bir unsur yoktur. Mektup, Türkiye’de bir süredir Hizmet Hareketi ve dünyadaki Türk okulları aleyhine yoğun şekilde devam eden karalama kampanyaları karşısında gerçekleri ifade etmek ve muhtemel soru işaretlerine cevap vermek amacıyla yazılmıştır. Masumiyet ilkesini hiçe sayan haksız propaganda karşısında Türkiye’nin yüzakı olan Türk okulları ve benzeri kurumların dünyada zarar görmemesi için yapılan demokratik bir girişimdir. Mektupta Türkiye ve dünya medyasında yer alan ve birçok uluslararası platformda da gündeme gelen aktüel gelişmelerin ötesinde bir unsur yer almamaktadır.

Yurt dışında yasayan Türk vatandaşlarının haklarını savunması gereken devletin büyükelçilerine karalama talimatları verilirken, hükümet ve bir kısım medyanın tüm imkanları kara propaganda için kullanılırken, bu haksızlıklara maruz kalan masum vatandaşların meseleleri açıklığa kavuşturma amacıyla dış dünyadaki muhataplarından gelen soruları cevaplamaya çalışmasından daha meşru bir hak olamaz. Düşünce, ifade ve özel teşebbüs özgürlüğü Anayasamızca garanti altına alınmıştır. Demokrasi konusundaki sivil toplumun ortaya koyduğu hassasiyet Türkiye ve devlet karşıtlığı olarak nitelendirilemez.

Türk bayrağını 160 ülkede dalgalandıran, dilimize ve kültürümüze en büyük hizmetleri yapan ve ülkemizi iftiharla temsil eden Türk okullarını medya yoluyla karalamak ve hatta resmi girişimlerle kapattırmaya çalışmak, sadece bu kurumlara değil Türkiye’nin imajına ve çıkarlarına büyük zarar vermektedir. Gurbette yasayan Türk toplumunun ve bu toplumun desteklediği eğitim faaliyetlerinin Türkiye’deki kutuplaştırıcı siyasetin kurbanı haline getirilmemesi çağrısında bulunuyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur

Peace Islands Institute
New York
(Alliance for Shared Values uyesi)

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.