Dünya medyası ‘Gollum’ davasına geniş yer ayırdı

Dünya medyası ‘Gollum’ davasına geniş yer ayırdı

“Yüzüklerin Efendisi” (The Lord of the Rings) filmlerindeki ‘Gollum’ karakteri ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğraflarını yan yana koyarak sosyal medyada paylaşan Dr. Bilgin Çiftçi hakkında açılan dava dünya medyasında geniş yer verdi.

Amerika’nın önde gelen gazetelerden Washington Post (WP), Türk mahkemesi ‘Yüzüklerin Efendisi’ndeki Gallum karakterinin hakaret olup olmadığını anlamak için 5 uzmanı görevlendirdiğini yazdı. Gün içerisinde en çok okunan haberler arasında yer alan haberde Dr.Bilgin Çiftçi hakkında açılan davanın detayları aktarıldı.

Haberde, görevinden atılan Çiftçi’nin Gollum benzetmesi yaparak herhangi bir kimseye hakaret etmediği halde yargılandığı belirtildi.

WP, davaya konu olan paylaşımı ve sosyal medyadaki yansımalarına a yer verdi.

Konuyu haber yapan bir başka medya kuruluşu NBCNews, yargılanan Çiftçi’nin avukatı Hicran Danışman’ın görüşlerine yer verdi.

Fransız haber ajansı AFP de mahkemenin Gollum karakterinin hakaret içerip içermediğini belirmek üzere 5 uzmanı görevlendirdiğini yazdı. AFP, davanın detayları hakkında bilgi verdi.

Gollum davası İngiliz basınında da geniş yer aldı.

Ada’nın saygın gazeteleri arasında bulunan Guardian haberi “Türk mahkemeleri Gollum’u uzmanlara soruyor” başlığıyla aktarırken, ulusal yayın kuruluşu BBC ise “Erdoğan davasında Türk mahkemesi Gollum’un incelenmesini emretti” dedi.

Guardian gazetesi, Türkiye’de Erdoğan’a hakaret davalarına ilişkin “Erdoğan’ın medya üzerindeki yoğun baskısını ‘saltanat’ olarak ifade eden birçok gazeteciye de dava açılıyor. Gazeteciler söz konusu baskıyı Cumhuriyet tarihinde basına yapılan en büyük baskı olarak nitelendiriyor ve Türk Cumhurbaşkanı’nın espri ve muhalif taraflara hoşgörüsüz olduğunu söylüyor” ifadelerini kullandı.

BBC de Gollum karakterine yönelik bilirkişi raporunun hangi ölçüt çerçevesinde değerlendirileceğinin bilinmediği belirtti. İngiliz yayın kuruluşu, Cumhurbaşkanı’na hakaretin Türkiye’de hapis cezasına kadar varacak bir suç sayıldığını vurgulayarak, son yıllarda ülkede yapılan eleştirilere karşın Erdoğan yönetiminin hoşgörüsüz hale geldiğine dikkat çekti.

Fantastik edebiyat türünün en bilinen İngiliz yazarı J. R. R. Tolkien’in sinemaya uyarlanan kitapları Yüzüklerin Efendisi’ndeki ‘Gollum’ karakterini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğraflarını yan yana koyarak sosyal medyada paylaşımda bulunan Dr. Bilgin Çiftçi hakkında geçtiğimiz günlerde dava açılmıştı.

gollum

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.