Dünya Kız Çocukları Günü ve Malala’nın öğrettikleri

Dünya Kız Çocukları Günü ve Malala’nın öğrettikleri

 

[HABER – ANALİZ]

Birleşmiş Milletler(BM)’in geçen yıl kabul ettiği bir önergeye göre bugün ilk kez Dünya Uluslararası Kız Çocukları Günü, dünyanın değişik bölgelerinde farklı aktivitelerle  kutlanacak. Tarihte ilk kez kutlanacak olan bu özel günün tarihi de ilerlemeyi temsil etmesi açısından 10.11.2012  (11 Ekim 2012) olarak saptandı. Bundan böyle Dünya Kız Çocukları Günü her yıl 11 Ekim’de kutlanacak.

malala-yousufzai-2012


Uluslararası arenada kız çocuklarının sorunlarına ve karşılaştıkları problemlere dikkatleri çekmek amacıyla BM tarafından kabul edilen gün, aynı zamanda trajik bir olayın da hemen ertesine denk geldi. Pakistan’da bulunan ve Taliban’ın ele geçirdiği karargah vadisinde kız çocuklarının okula gitmesi yasaklandı. Akıl almaz insanlık dışı uygulamalarına İslamiyet’i kılıf olarak göstermek gibi büyük bir suçu daha işleyen Taliban örgütü, yasaklarına karşı gelerek okula giden 14 yaşındaki Malala Yousufzai’yi tehdit etti. Karargah bölgesinde ölümü göze alarak okula giden 11 kız çocuktan bir tanesi olan Malala Yousufzai, tehditlere göğüs gererek okuluna gitmeye devam etmişti.  Malala, ayrıca kullandığı mahlasla BBC kanalında yer alan günlük niteliğinde bir bloğun yazarlığını üstlenmişti. Taliban tarafından uzun süredir ölüm tehditleri alan Malala, geçtiğimiz Salı günü okulundan ayrılarak evine gitmek üzere otobüse bindi. Yolda arabayı durduran Taliban askerleri otobüsün içine girerek Malala’yı ismiyle çağırdı ve ardından kendilerine şaşkınlık ve korkuyla bakan bir çok kişinin gözleri önünde küçük kızı iki kez başından vurarak ağır yaraladı.  Malala bugün yatırıldığı hastanenin yoğun bakım servisinde hayat mücadelesi veriyor. Boynuna ve kafa tasına isabet eden mermiler çıkartıldı ancak çocuk yaştaki Malala’nın durumu hala çok ağır. Cesaretiyle Taliban’ın vahşi askerlerine meydan okuyan ve eğitim hakkını savunan küçük Malala, mücadelesiyle tüm dünyaya bir ders verdi. Malala, İslamiyet’i kendilerince sapkınca yorumlayarak çocukların eğitim hakkını ellerinden alan Taliban’ı kararlılığıyla korkuttu. Taliban tüm dünyaya bir kez daha insanlık dışı bir rejim olduğunun mesajını gönderdi.

Bu olay Dünya Kız Çocukları Günü’nün hemen öncesinde dikkatleri bir  kez daha, kız çocuklarının dünya genelinde karşılaştıkları problemlere çekti. Dayofthegirl.org sitesinin saptadığı bulgulara göre, sadece bir yıl daha fazla eğitim hayatına devam edebilmek kız çocuklarının gelecekte yıllık kazançlarının yüzde 10 ile 20 oranında daha fazla olmasını sağlıyor. Eğitimsiz kadınların çocuklarının 5 yaş üzerine kadar herhangi bir hastalık ya da kazadan dolayı ölmesinin oranı eğitimlilerle karşılaştırıldığında iki katı daha fazla. Eğitim, kız çocuklarına sorunları çözme ve kritik düşünme imkanı sağlıyor bu da onların hayatta liderlik özelliklerini daha çok göstermeleri sonucunu doğuruyor. 7 yıl temel eğitim alan bir kız çocuğu diğer eğitimsiz yaşıtlarına göre ortalama 4 yıl sonra evleniyor ve daha az çocuk doğuruyor. Eğitimli kız çocukları HIV gibi bulaşıcı hastalıklara 3 kat daha az yakalanıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.