‘Drone’lar yalnızca savaşları değil madalya sahiplerini de değiştirdi

‘Drone’lar yalnızca savaşları değil madalya sahiplerini de değiştirdi

Başkan Barack Obama’nın Beyaz Saray’a gelmesiyle birlikte ABD’nin teröre karşı verdiği mücadelenin şekli de değişti. İnsansız hava araçlarının (drone) terörle mücadele de daha fazla kullanılması ve başarı elde edilmesi madalyaların yalnızca asker değil bu araçları uçuran kişilere de verilme kararı askerlerde rahatsızlığa neden oldu.

Obama hükümetinin terör ile mücadelede insansız hava araçları taktiği Amerikan ordusundaki yerini ve önemini her geçen yıl artartırarak devam ediyor. ABD Savunma Bakanı Leon Panetta  II. Dünya Savaşı’ndan bu zaman savaşta üstün başarı gösteren askerlere verilen ‘Gümüş Yıldız’ madalyasının insansız hava araçlarını Pentagon’dan yöneten kimseler için de verileceğini geçtiğimiz çarşamba açıkladı. Ancak bu karar tartışmalara da yol açtı. Panetta’nın gider ayak teröristler yerine zaman zaman sivilleri de katleden insansız hava araçlarını kullananlara madalya verme kararına gazi ve muvazzaf askerler karşı çıktı. Bazı gazi dernekleri orduda ancak gümüş madalyanın savaş alanında üstün kahramanlık örneği göstermiş askerlere verilebileceğine belirterek alınan kararın yanlış olduğunu açıkladı.

Emekli ve bazı muvazzaf askerler, askeri hiyarişide büyük öneme sahip olarak gördükleri madalyanın bu şekilde verilmesinin ordu içindeki ast-üst ilişkilerini bozacağına inanıyor. Bazı emekli askerler Başkan Obama ile seçim bölgelerindeki milletvekillerine yeni uygulamanın ortaya çıkarabileceği sakıncaları sırladıkları mektup gönderdi.   

Dış Ülkelerde Savaşmış Gaziler (The Veterans of Foreign Wars-VFW) derneği insansız hava aracı kullananlara madalya verilmesi fikrine şiddetle karşı olduklarını duyurdu. Dernek adına açıklama yapan John Hamilton, ‘‘Böyle bir madalya ancak savaş alanında hak etmiş kimselere verilebilir’’ diye tepki gösterdi.

VFW yetkililerinin yanı sıra bu derneğin internet sitesi ile sosyal iletişim ağlarındaki sayfalarına da çok sayıda tepki içeren mesajlar yazıldığı görüldü.

Askerlerin tepkisine karşı Pentagon, yeni durumun mevcut gelişmlerin arkasında kalmamak için alındığını açıkladı. “Ben, uzaktan pilot platformları ve siber sistemler gibi modern araçların savaş oyununu nasıl değiştiğini şahsen gördüm” diyen Savunma Bakanı Panetta, geçtiğimiz çarşamba günü madalyanın artık cephe gerisindeki insanlara da verileceğini duyurmuştu.

Panetta ayrıca, verilen ödülün 21. yüzyılın savaş gerçekliğinin de kabulü anlamına gelmesi bakımından önemli olduğunu dile getirdi.  

Panetta’nın almış olduğu kararı destekleyen düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’nde savaştaki yeni teknolojiler uzmanı Peter Singer, 20 bin insansız hava araçlarının hava da ya da kara da etkin kullanılacak olmasının bir kaçınılmazlık olarak değerlendirdi.

Savaş madalyaları içinde Bronz Yıldız 9. en önemli madalya. Obama’nın yeni Savunma Bakanı adayı Chuck Hagel, Vietnam savaşı gazisi ve Mor Madalya sahibi. Ancak Obama yönetiminin insansız hava araçlarını kullanan kimselere vermek istediği madalya Hagel’in savaş meydanında kazandığı madalyadan daha üst derecede.  

Bugün Pakistan ile Yemen’de etkili bir şekilde kullanılan insansız hava araçlarını uçuran kişilere verilmek istenilen Bronz Yıldız, bugüne kadar Ordu’nun yüzde 2.5’ine layık görülmüş. Bronz Yıldızı 11 Eylül saldırılarından bugüne kadar 160 bin askere verildiği de yine ordu kayıtlarında.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.