Davutoğlu: Daha iyi bir gelecek için kadın her alanda desteklenmeli

Davutoğlu: Daha iyi bir gelecek için kadın her alanda desteklenmeli

”Uluslararası Dünya Kadın Günü” etkinliği kapsamında Birleşmiş Milletler’de (BM) düzenlenen toplantıda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, daha iyi bir gelecek için kadının her alanda desteklenmesi gerektiğini söyledi.

BM’nin New York’taki Genel Merkezi’nde yapılan ‘‘2015 Kalkınma Gündemi; Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Toplumda Güçlendirilmesinin Geliştirilmesi’’ konulu üst düzey tematik toplantıya katılan Davutoğlu, ‘Bu anlamlı günde eğer bizler insanlık adına daha iyi bir gelecek inşa etmeyi istiyorsak, her alanda kadına destek vermek durumundayız’’ dedi.

Cinsiyet eşitliği ve kadının toplumdaki yerinin güçlendirilmesinin ekonomik istikrar gibi toplumsal gelişimi de ‘‘dramatik bir şekilde etkilediği görülüyor’’ diyen Davutoğlu, Türkiye’nin BM Kadın (UN Women) teşkilatının çalışmalarına her alanda destek verdiğini dile getirdi. BM Kadın’ın bölgesel ofisini İstanbul’da açtığını hatırlatan Davutoğlu, kız çocuklarının eğitimine destek vermenin kadının toplumdaki statüsünü güçlendirme yolunda yapılacak en önemli adımlardan biri olduğunu ifade etti. Kız çocuğun eğitimi ile erken yaşta evlenmelerinin de önüne geçileceğini kaydeden Başbakan, bu konuda Türkiye’de yürütülen kampanyaların olduğuna dikkat çekti.

Davutoğlu, kadınların yüzyüze kaldığı bir başka sorunun da şiddet olduğunu anımsatarak, Türkiye’de kadına şiddeti engellemek için alınan önlemleri anlattı. Kadına karşı şiddettin önlenmesi yolunda atılacak her adımı destekleyeceklerini kaydeden Davutoğlu, Türkiye’de bulunan sığınmacı Suriyeli kadınlara da selam yolladı.

Uluslararası toplumun kadına karşı cinsel içerikli şiddet, tecavüz, savaşlarda birer silah gibi kullanılmaları konularına daha fazla dikkat kesilerek önleme gayreti içinde olması gerektiğini savunan Başbakan, bu konuların uluslararası toplumun her zaman gündeminde olması gerektiğini kaydetti.

Üst düzey katılımlı toplantısının açılış konuşmasını BM Genel Kurul Başkanı Sam Kutesa ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun birlikte yaptı. Toplantıda dahasonra Liberya ve Hırvatistan Devlet Başkanları söz aldı. Daha sonra Davutoğlu’na söz hakkı verildi ve bu sırada BM Genel Sekreteri Ban’ın salondan ayrıldığı görüldü. Yaklaşık 18 dakikalık bir konuşma yapan Davutoğlu’nu salonda eşi Sare Davuoğlu ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın eşi Zeynep Babacan’da dinledi.

Davutoğlu, Türkiye’de kadına karşı şiddetin önlenemebilmesi için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdikten sonra, “Haziran ayında yapılacak seçimlerde parlementoda yüzde 20’den fazla kadın olmasını umut ediyorum’’ dedi.

Davutoğlu’nun kadına şiddet konulu konuşmasında geçtiğimiz ay hunharca katledilen Özgecan Aslan’ı anmaması da dikkat çekti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.